Mina Tre Kronor

Forntid eller Framtid

Kategori: Allmänt

Från att ena dagen höra inslag om kvinnors brist på högställda positioner i näringslivet till diskussioner om kvinnor ska få bära Niqab i yrkeslivet eller ej.

På ena sidan kämpar kvinnor för att leva under samma villkor som männen, medan andra tar långt avstånd från männen på alla sätt det går.

Den ena gruppen förklarar männen som paktgrupper som hjälper varandra och samtidigt kräver att kvinnor får visa sig vara dubbelt så bra. Däremot likställer den andra gruppen männen med djur genom att indirekt förklara dem som okontrollerbara varelser som lätt faller för frestelsen och därmed ”hoppar” på kvinnorna.

Ironiskt? Löjligt? Tröttsamt? Ja, ja och ja!

Det känns aningen skrattretande när jag tänker på hur långt den senare nämnda gruppen har till ett liv på samma villkor som männen.

Jag tror ändå att som jag även tidigare har sagt, att det inte finns några skillnader på människor och människor. Den ”skillnad” som vi upplever idag tror jag beror på den geografiska miljön, samt kulturella, politiska och religiösa erfarenheter.  Det känns som att det krävs flera generationer av utbildning och västerländsk leverne innan denna minoritet ska våga tänka ”outside the box” i detta fall utanför slöjan. Men de kommer dit! Det tråkiga är att de idag inte är medvetna om denna framtid.  

Jag kan inte heller låta bli att undra om sönerna till dessa beslöjade kvinnor, någon gång i framtiden kommer att rekrytera en kvinna till företagets VD, avdelningschef eller annan ledarposition.  Är då Niqab en kvinnoangelägenhet? Är det möjligt att männen som har svårt att tilldela kvinnor höga positioner har en förvrängd syn på kvinnor? Jag skulle i varje fall inte föredra att bli anställningsintervjuad av en man som levt i ”könsförordnade” förhållanden.

Oavsett om det blir lagen som bestämmer dessa kvinnors slöjors frånvaro eller närvaro i yrkeslivet så önskar jag innerst att de självmant väljer att leva ett obundet och fritt liv. Ett liv där jag som kvinna har rätt att vara hur snygg och läcker som helst men fortfarande med rättigheten att rå om hela sin kropp och tillvaro.

Kommentarer

 • Jenny säger:

  Kloka du!! Vilket engagemang & vilken kunskap. Känner mig rent bakom flötet nu ;)  Kram!

  2009-12-09 | 17:54:48
  Bloggadress: http://humanimal.blogg.se/
 • Aferdita Vrajolli säger:

  Mycket bra inlägg.

  2009-12-10 | 21:34:40

Kommentera inlägget här: