Mina Tre Kronor

Helgdagar till kraftsamling

Kategori: Allmänt

En olycka kommer aldrig ensam, sägs det. I går kom de nästan hand i hand, nedläggningen av Saab och Köpenhamnsmötet som i många tidningar kallas för fiasko. Den ena kanske mycket väntad medan det andra är för mig väldigt förvånande.  

I gårkväll hörde jag ett reportage där en reporter betonade nackdelarna med demokratins ledarskap och underströk att detta var en sådan. Trots att jag tänkte att något annat alternativ vore bara tokigt så kunde jag inte låta bli att känna med reportern. I ett läge som Reinfeldt befann sig i gårkväll önskar man mera makt åt vissa håll och mindre yttrandefrihet åt andra. Men frågan skulle då bli vem den ”Allsmäktiga Guden” skulle vara och därmed även då leda till oenigheter. Det enda riktiga är naturligtvis att vi ska kunna samarbeta och kompromissa, men det hade varit betydligt lättare med mera likasinnade partners.  Nu hoppas jag bara att inte naturen ska behöva tala sitt starka språk för att alla ska förstå vikten av samarbete för minskade utsläpp.

Och så Saab Automobile som läggas ner av GM. Det var jobbigt att höra besvikelsen från Trollhättanborna igår, men det kan ändå inte ha varit helt oväntat. Jag är en optimist och jag tror på nya vägar som förhoppningsvis bringar mer trygghet och större tillfredsställelse även hos den enskilda personalen.

Sedan företagets start har verksamheten genererat ett fåtal vinstår varav den senaste var 1997. Det är snarare förvånande hur företaget har kunnat fortleva med förluster år efter år. Man får då inte glömma bort att det är någon som tar dessa förluster och verksamheten har drivits på dennes bekostnad. Jag förstår också att det är lätt att känna besvikelse, särskilt av de som är insatta i historien och vet om att bilen har erbjudit, redan vid de första modellerna, teknik som då var ovanlig men idag tillhör branschstandarden. Med andra ord har bilen alltid tillhört en kvalitativ fordonskategori vilket vi får blicka tillbaka på med stolthet, men uppenbarligen var det inte lönsamt. Sen är det bara att konstatera att om inte tidigare svenska ägare eller General Motors kunde driva verksamheten med vinst, så finns det inte mycket att göra. Vi får istället ta vara på den kompetens som finns i företaget och innovativt vidareutveckla det till något framgångsrikt.   

Kommentarer


Kommentera inlägget här: