Mina Tre Kronor

Ett gammalt tacktal till Sverige

Kategori: Allmänt

Min far skrev ett tacktal till Sverige under vårt första år i Sverige. Vi bodde då i Karlskrona. Talet lästes upp vid någon tillställning. Detta är inspelat på videoband. Jag har försökt skriva ner det så gott jag kunde då pappa inte har behållit någon kopia på papper. Början av talet missades vid inspelningen.


..... den förtryckta ******** minoriteten, från det äldsta balkanfolket i europa, vänder vi oss till er välsignade bröder med de här orden:


Ni kära modiga folk, ni som har skapat en värld med de skarpaste vapen, frihet och demokrati. Ni använde inget överflöd av ord, ni genomförde det andra talar om! Ert vapen frihet och demokrati, erövrade världen samtidigt som ni lyckades stå emot de andra krafterna från både öst och väst.


Ni var bland de första som hade mod att höja rösten mot orättvisor och diskriminering, förtryck och exploatering oavsett vilken ras, religion eller språkgrupp de tillhörde. Istället använde ni er av vänligt bemötande med det varma hej och välkommen. Ni stod emot diktatur oavsett vart den kom ifrån.


Ni var bland de första som tog emot folk som fick lämnade sina hem, slita sina rötter och fly från diktatoriska regimer. Ni erbjöd dem mänsklig värme och samma villkor som ert eget folk har. Med denna humanitära process kämpar ni emot reaktionära politiska grupperingar och med all cynism som de förtjänar tar ni avstånd från deras handlingar med det enkla "hejdå".


På det här sättet blev ni legendariska i demokratiseringssträvan och ett land av blommor och  frihet.


Vi ska kämpa med att följa era spår, alla vi som vill leva i kärlek och broderskap.

Kommentar på min blogg som jag fick via e-mail

Kategori: Allmänt

Invandrare, nysvensk, gammalsvensk eller svensk.

Invandrare det är sådana som de ca. åtta miljoner svenskättlingar som flydde från 1800 talets svält i Sverige och nu självklart räknar sig som äkta amerikaner. Nysvenskar är väl som ordet säger de som kommit hit nyligen.

Gammalsvenskar är då definitionsmässigt sådana som varit här lite längre som till exempel som vår familj som blev omstämplade  från danskar till svenskar som en följd av fredsslut med Danmark i mitten av 1600 talet. Något som resulterade i att några blev snapphanar " terrorister eller frihetskämpar " beroende på från vilken sida gränsen man såg dem, och förde en hopplös kamp mot Karl XI soldater. 


Riktiga svenskar, ättlingar till dem som ligger i bronsåldergravarna, eller deras senare släktingar som numera kallas med det stolta namnet vikingar därför att de härjade i  ryssland, på brittiska öarna för att inte tala om i mellan europa. dödade, rövade och våldtog och bar sig allmänt illa åt, av dem finns det inte många kvar.

det såg våra kungar till, från Magnus Ladulås över Gustav II Adolf, Karl X, XI, XII fram till Karl XIIII Johan, gammalsvensk import från Frankrike förresten.


Flertalet av svenskarna dog av sjukdomar i härläger över hela Europa och de få 100 000 som återstod efter digerdöden, och utvandringen till främst USA blev snabbt uppblandade med gammalsvenskar som kom hit i massor som arbetskraftsinvandrare. Soldater, skottar, tyskar, eller fransmän som vår förste Bernadotte, som hade organisatoriska 

meriter eller affärskontakter. Valoner som byggde upp vår bergsnäring och lärde oss smideskonster, McLean som startade Ostindiska kompaniet tillsammans med Chalmer m.fl.

Nyare generationer gammalsvenskar som Felix som gav oss inlagda gurkor och ketchup eller Kamprad med IKEA. Listan kan göras hur lång som helst. 

Slutsatsen är att det  knappast finns några svenskar, bara gammalsvenskar och nysvenskar och om någon generation, gammalgammalsvenskar, gammalsvenskar ochnya nysvenskar.
Numera har diskussionen om invandring gått så snett att en gammalsvensk terroristättling som jag själv har svårt att yttra mig utan att bli stämplat som invandrarfientlig, trots jag anser att våra problem har sin grund i invandrarpolitiken, inte i invandrarna. Det är därför befriande när "nysvenskar " kastar sig in i debatten.
lär känna andra för en bättre självinsikt

Kategori: Allmänt

En sak som människor i allmänhet verkar ha gemensamt är strävan efter att hitta sig själv, att förstå sig själv.Direkt eller indirekt strävar vi alla efter att utvecklas, genom att försöka hitta ett bättre liv.

När vi inte hittar eller hamnar fel som man också ofta gör, vet vi åtminstone att vi inte vill det och fortsätter leta efter något annat. Med andra ord kan vi genom att lära känna andra människor, genom att bemöta annorlunda situationer, lära oss åtminstone något av det och förstår ännu en sak om oss själva.

Min poäng är att andra människor och deltagandet i andras liv vare sig som vän, partner eller ytlig bekant ger oss något. Det lär oss något. Ju närmare du kommer någon desto mer lär du om dig själv!Med människorna i tiden

Kategori: Allmänt

Det finns inte mycket variationer av människor oavsett utseende. Allt finns i varje land, goda människor såsom onda. Det enda som ibland kan se till att det uppfattas som skillnader är tiden och omständigheterna.

Någon gång har även västerländerna befunnit sig i samma situation som de gör i mellanöstern. Men i mellanöstern  har man inte kommit lika långt i varken förståelse eller insikt till att krig och mord inte leder någon annanstans än elände. Även de kommer att drabbas av den insikten, liksom man gjort i Sverige för ca. 200 år sedan eller tyskarnas insikt efter andra världskriget!

Mina föräldrar sådde, jag skördar

Kategori: Allmänt

Ibland undrar jag om mina föräldrar har haft en manual att leva efter eller om de kunde förutspå framtiden.

Tack vare dem och deras enormt tunga beslut att i längtans hetaste stunder efter sitt hem och sitt land avstå från att bo i områden där det fanns massor med andra landsmän som kunde dela sorgen med oss och som befann sig i liknande situationer, har jag och mina syskon levt och blivit en del av Sverige redan inom ett års vistelse här.

En medelhavsfamilj som frivilligt beslutar att leva och anpassa sig till den norrlänska kylan och småstadsmentaliteten i Boden hör inte till det absolut vanligaste. Det var tydligen så pass ovanligt med flyktingar som flyttar till Boden att vi blev bemötta och välkomna av journalister från länets dagstidningar.

Under hela den tid som pappa uppmuntrade oss till att lära oss så mycket så möjligt i skolan, välja fler språk som tillvalsämnen i högstadiet, uppmuntrade han också oss till att skriva dikter och annat på vårt hemspråk. Han såg till att de kom till olika tidningsredaktioner i Sverige och Europa, vilket gav oss beröm och ännu mer uppmuntran till att fortsätta på samma spår.

Allt det ledde till att idag, talar jag  och skriver lika flytande på mitt modersmål som jag gör på svenska. Det ledde till att jag är positiv och mycket glad för att vara en del av två kulturer. Det ledde till min enorma förståelse till människor av både annan färg, ras och religion. Det har lett till att jag inte ser något avvikande eller annorlunda från ett land till ett annat.

Jag är en del av Sverige

Kategori: Allmänt

Jag får hälsa er välkomna till min blogg. Det tog mig långt om länge att bestämma mig för att dela med mig min historia, åtminstone till en viss del, men framförallt mina åsikter om integration, invandring och svenskt bemötande.

Visst finns det brister i både lagar och samhällen. Men att att påstå att det finns ett bättre samhälle för en utlänning att komma till, är verkligen fel.

Vad vi har sett hittills under en lång tid i Sverige är en invandrarpolitik där istället för att locka fram de där eldsjälarna och talangerna har man eliminerat all tänkbar kreativitet och chans till integration. Istället har man låtit även nykomlingar smittas av de passiviserades inställning till Sverige. På så sätt har även de  sk nykomlingarna fått en dålig start i detta land.


Olika faktorer i samhället idag har gjort att namnet invandrare har en negativ klang. Så har det aldrig varit för mig. Jag har aldrig tagit illa vid mig när man blivit frågad om jag är invandrare och från vilket land.

Invandrare eller flykting är vad jag är. Det är en del av min historia, jag har invandrat till Sverige och flytt från mitt hemland. Jag har sagt nej till krig och det är inget jag skäms för idag. Jag har förflyttat mig från en plats till en annan i mitt globala hemland.

Att förneka sin bakgrund genom att intala sig själv att man på alla sätt och vis är numera svensk, är för mig som att förneka sin identitet. Att vara invandrare i Sverige och tagit till sig så mycket av den svenska kulturen samtidigt som jag har behållit en hel del av min gamla kultur, har så många fler positiva delar än negativa.

Faktum är att personligen ser jag inget negativt i det. Hur jag uppfattas, kvittar. Det är din rätt att se mig för den jag är eller för den du tycker att jag är. Om det underlättar för dig att se mig som en med utländsk bakgrund och på så vis ha en bättre förståelse för mitt sätt att vara, varsågod, låt mig få vara en utlänning i Sverige. Men, att påstå att du ser mig som svensk i förklaring till att jag uppfattas som normal, eller icke avvikande från skandinavisk levnadssätt och uppförande är att förklara invandrare och andra kulturer som främmande och svenska folket som intoleranta gentemot andra kulturer.

En sexmånaders resa

Kategori: Allmänt

Det är nitton år sedan. Nitton år som vi gav oss ut på vår så kallade sexmånaders semester. Vi är fortfarande där, på semester..


Att ha vuxit upp som en invandrare i ett land som Sverige har aldrig varit negativt för mig, snarare ett privilegium eller en otrolig tur. Vem vore jag om jag hade bott kvar i mitt hemland? Även ett normalt liv med standard och villkor som det här, i Sverige, hade varit annorlunda.

Jag hade inte haft minst sagt hälften av de erfarenheter jag har idag. Jag hade inte haft en bråkdel av den medvetenhet om omvärlden jag har idag. Jag hade inte haft den personkännedom som jag har idag men framförallt hade jag inte kunnat välja det bästa av två världar som jag har idag.

Det är otänkbart för mig idag att föreställa mig hur livet hade varit utan skandinavisk inflytande och från alla andra kulturer som man kommit i kontakt med. Vad vore livet utan att ha känt surströmingsdoften åtminstone en gång om året eller om man inte tittat bakom kulisserna av ett "neutralt" land?!