Mina Tre Kronor

Ett gammalt tacktal till Sverige

Kategori: Allmänt

Min far skrev ett tacktal till Sverige under vårt första år i Sverige. Vi bodde då i Karlskrona. Talet lästes upp vid någon tillställning. Detta är inspelat på videoband. Jag har försökt skriva ner det så gott jag kunde då pappa inte har behållit någon kopia på papper. Början av talet missades vid inspelningen.


..... den förtryckta ******** minoriteten, från det äldsta balkanfolket i europa, vänder vi oss till er välsignade bröder med de här orden:


Ni kära modiga folk, ni som har skapat en värld med de skarpaste vapen, frihet och demokrati. Ni använde inget överflöd av ord, ni genomförde det andra talar om! Ert vapen frihet och demokrati, erövrade världen samtidigt som ni lyckades stå emot de andra krafterna från både öst och väst.


Ni var bland de första som hade mod att höja rösten mot orättvisor och diskriminering, förtryck och exploatering oavsett vilken ras, religion eller språkgrupp de tillhörde. Istället använde ni er av vänligt bemötande med det varma hej och välkommen. Ni stod emot diktatur oavsett vart den kom ifrån.


Ni var bland de första som tog emot folk som fick lämnade sina hem, slita sina rötter och fly från diktatoriska regimer. Ni erbjöd dem mänsklig värme och samma villkor som ert eget folk har. Med denna humanitära process kämpar ni emot reaktionära politiska grupperingar och med all cynism som de förtjänar tar ni avstånd från deras handlingar med det enkla "hejdå".


På det här sättet blev ni legendariska i demokratiseringssträvan och ett land av blommor och  frihet.


Vi ska kämpa med att följa era spår, alla vi som vill leva i kärlek och broderskap.

Kommentarer

 • Simon (fd bodensare) säger:

  Hej och välkommen! :)  Sådan far, sådan dotter...

  Engagerade, kloka och välformulerade.

  2009-04-22 | 14:01:54
 • Mina tre kronor säger:

  Tack Simon, gullig du är!  Det är tur att tankar inte hörs, för när jag läser just detta tal så har jag världens brytning. Det beror på att hon som läste pappas tackbrev hade en kraftig brytning med mycket betoningsfel :-)  Ps. Tack för besöket ;)  /D

  2009-04-23 | 08:21:06
  Bloggadress: http://jagitrekronor.blogg.se/

Kommentera inlägget här: