Mina Tre Kronor

Kommentar på min blogg som jag fick via e-mail

Kategori: Allmänt

Invandrare, nysvensk, gammalsvensk eller svensk.

Invandrare det är sådana som de ca. åtta miljoner svenskättlingar som flydde från 1800 talets svält i Sverige och nu självklart räknar sig som äkta amerikaner. Nysvenskar är väl som ordet säger de som kommit hit nyligen.

Gammalsvenskar är då definitionsmässigt sådana som varit här lite längre som till exempel som vår familj som blev omstämplade  från danskar till svenskar som en följd av fredsslut med Danmark i mitten av 1600 talet. Något som resulterade i att några blev snapphanar " terrorister eller frihetskämpar " beroende på från vilken sida gränsen man såg dem, och förde en hopplös kamp mot Karl XI soldater. 


Riktiga svenskar, ättlingar till dem som ligger i bronsåldergravarna, eller deras senare släktingar som numera kallas med det stolta namnet vikingar därför att de härjade i  ryssland, på brittiska öarna för att inte tala om i mellan europa. dödade, rövade och våldtog och bar sig allmänt illa åt, av dem finns det inte många kvar.

det såg våra kungar till, från Magnus Ladulås över Gustav II Adolf, Karl X, XI, XII fram till Karl XIIII Johan, gammalsvensk import från Frankrike förresten.


Flertalet av svenskarna dog av sjukdomar i härläger över hela Europa och de få 100 000 som återstod efter digerdöden, och utvandringen till främst USA blev snabbt uppblandade med gammalsvenskar som kom hit i massor som arbetskraftsinvandrare. Soldater, skottar, tyskar, eller fransmän som vår förste Bernadotte, som hade organisatoriska 

meriter eller affärskontakter. Valoner som byggde upp vår bergsnäring och lärde oss smideskonster, McLean som startade Ostindiska kompaniet tillsammans med Chalmer m.fl.

Nyare generationer gammalsvenskar som Felix som gav oss inlagda gurkor och ketchup eller Kamprad med IKEA. Listan kan göras hur lång som helst. 

Slutsatsen är att det  knappast finns några svenskar, bara gammalsvenskar och nysvenskar och om någon generation, gammalgammalsvenskar, gammalsvenskar ochnya nysvenskar.
Numera har diskussionen om invandring gått så snett att en gammalsvensk terroristättling som jag själv har svårt att yttra mig utan att bli stämplat som invandrarfientlig, trots jag anser att våra problem har sin grund i invandrarpolitiken, inte i invandrarna. Det är därför befriande när "nysvenskar " kastar sig in i debatten.
Kommentarer


Kommentera inlägget här: