Mina Tre Kronor

Mina föräldrar sådde, jag skördar

Kategori: Allmänt

Ibland undrar jag om mina föräldrar har haft en manual att leva efter eller om de kunde förutspå framtiden.

Tack vare dem och deras enormt tunga beslut att i längtans hetaste stunder efter sitt hem och sitt land avstå från att bo i områden där det fanns massor med andra landsmän som kunde dela sorgen med oss och som befann sig i liknande situationer, har jag och mina syskon levt och blivit en del av Sverige redan inom ett års vistelse här.

En medelhavsfamilj som frivilligt beslutar att leva och anpassa sig till den norrlänska kylan och småstadsmentaliteten i Boden hör inte till det absolut vanligaste. Det var tydligen så pass ovanligt med flyktingar som flyttar till Boden att vi blev bemötta och välkomna av journalister från länets dagstidningar.

Under hela den tid som pappa uppmuntrade oss till att lära oss så mycket så möjligt i skolan, välja fler språk som tillvalsämnen i högstadiet, uppmuntrade han också oss till att skriva dikter och annat på vårt hemspråk. Han såg till att de kom till olika tidningsredaktioner i Sverige och Europa, vilket gav oss beröm och ännu mer uppmuntran till att fortsätta på samma spår.

Allt det ledde till att idag, talar jag  och skriver lika flytande på mitt modersmål som jag gör på svenska. Det ledde till att jag är positiv och mycket glad för att vara en del av två kulturer. Det ledde till min enorma förståelse till människor av både annan färg, ras och religion. Det har lett till att jag inte ser något avvikande eller annorlunda från ett land till ett annat.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: