Mina Tre Kronor

För inte allt för länge sedan..

Kategori: AllmäntEU en väg för mig till att uppge Tellus som mitt hemland

Kategori: Allmänt

Jag må vara subjektiv i just detta inlägg, men jag är också övertygad om att oerhört många andra känner precis som jag.


För mig räcker det att gå igenom de absolut mest framhävda resultat som har nåtts under de senaste åren för att jag ska förstå vikten av vårt engagemang inom EU. Resor och handel över gränserna är ett typiskt exempel som får mig att rysa när jag tänker på hur det har varit innan. Och de som brukar säga "Det var bättre förr", ett uttryck som jag tycker sällan stämmer. Eller så är det rättare sagt aldrig förutom ett enda undantag, naturen. Den var bättre förr! Men som man också brukar säga, det finns inget gott  som inte för något ont med sig och vice versa.


När jag tänker på EU och globalisering har jag en förmåga att tänka på de klassiska Hollywoodfilmerna, där USA:s president står hårt pressad och talar för hela världen om vikten av en förenad värld, jord, för att kunna bekämpa fienden. Sen när våra Hollywood hjältar lyckats rädda jorden, visas ett par filmsnuttar där folk i alla länder, kineser, araber, ryssar, alla hoppar upp och gemensamt gläds åt situationen.  Nu svävar jag inte iväg om att förena kontinenterna vilket även om det vore en dröm saknar rimlighet, men jag pratar om att förena lilla Europa. Särskilt nu när vi kämpar mot samma mål, när vi ska besegra våra egna Aliens, nämligen klimathotet, finanskrisen och ev. konflikter.


När man tar ställning för eller emot en Europeisk Union får man aldrig glömma bort syftet med hela detta initiativ. Man ska komma ihåg andra världskriget och hur det hade kunnat se ut om de europeiska länderna inte samarbetat. Man får tänka på de konfliktladdade länder som finns i balkan och vilken positiv betydelse det skulle få för hela europa om vi så småningom ser till ett samarbete även med dem.  Tänk om det samarbete som råder mellan Europeiska länder idag, hade varit lika bra för 20 års sedan och dessutom inkluderat fd. Jugoslavien. Då hade mitt öde sett anorlunda ut, då hade många liv i Bosnien och Kosovo skonats. Vi kan inte än en gång förbli åskådare och bara titta på medan andra tar det stora laset om situationen skulle komma upp. Det inger ingen respekt och definitivt ingen solidaritet. Vi måste göra rätt för oss och tillsammans agera mot eller för det som kräver aktion.

Jag är för EU för jag är en global invånare.  Jag vill ändå drömma mig bort till en tid då jag kommer att säga att Tellus utan någon närmare precision är mitt hemland./ Deshira Flankör
Projektavslutning i Södertälje

Kategori: Allmänt

Idag var jag i Södertälje på en projektavslutning för fritidsledarna.  Inbjudan kom efter att jag hade varit på något som kallas för ungdomsting, som hölls på Djurö. Vi fick då träffa Värmdös ungdomar som hade många önskemål och budskap att framföra till politiker och andra i samhället. Jag måste erkänna att det är så fantastiskt kul att träffa unga och bolla med dem om allt de har i tankarna. Jag känner en sån förståelse för dem och tycker att det är rent förkastligt att besparningsåtgärder i kommuner ska gå ut just över områden som berör ungdomar. Utan skola och sjukvård skulle ett samhälle inte fungera och ändå tillhör lärare och sjuksköterskor den grupp som belönas sämst.


För att återgå till fritidsledarträffen från tidigare idag så var det en grupp av fritidsledare som hade jobbat med ett projekt om att integrera olika fritidsgårdar kommunerna emellan. För att inte nämna några namn på kommunerna så var dessa fritidsgårdar präglade av fördomar om etnisk tillhörighet. Såsom jag förstod, verkade fritidsledarna haft fullt upp med att övertala ungdomarna att konfrontera sin rädsla och sina fördomar och möta varandra. Det fick mig att tänka på politikernas dåliga engagemang i just dessa sammanhang.


Det är för mig fullkomligt obegripligt hur människor kan så efterlängtat semestra i alla världens hörn utan att ägna en gnutta tanke på vilka raser och kulturer de kommer att möta, medan ett område på en timmes körnings avstånd kan vara så skrämmande.

Ska ett liv behöva skördas innan vi reagerar på det som händer i Rosengård?

Kategori: Allmänt

Det är på tiden att vi agerar mot det som händer i Malmös stadsdelar. Det är bara en tidsfråga innan något barn, en äldre eller annan oskyldig blir offer för de destruktiva gärningar som begås i Rosengård. En sådan incident ska inte behöva vara signalen för att staten ska agera. Låt de hårda tas på sitt vis! Använd polisens specialstyrka, allt som behövs för att få ro på stället. Jag har mycket svårt att tro att Malmös polis inte känner till exakt vilka som är inblandade. Jag är övertygad om att om så skulle vara fallet, skulle andra Rosengårdsbor mer än gärna namnge dem. Jag tvivlar inte alls på att det finns sätt att bemöta dessa problem, men order och signaler måste ges uppifrån. Låt polisen gå till och med utanför de sedvanliga regelramar för att få bukt på problemet! Men sluta för helsilke blunda för problemen!

Läs DN Länk