Mina Tre Kronor

EU en väg för mig till att uppge Tellus som mitt hemland

Kategori: Allmänt

Jag må vara subjektiv i just detta inlägg, men jag är också övertygad om att oerhört många andra känner precis som jag.


För mig räcker det att gå igenom de absolut mest framhävda resultat som har nåtts under de senaste åren för att jag ska förstå vikten av vårt engagemang inom EU. Resor och handel över gränserna är ett typiskt exempel som får mig att rysa när jag tänker på hur det har varit innan. Och de som brukar säga "Det var bättre förr", ett uttryck som jag tycker sällan stämmer. Eller så är det rättare sagt aldrig förutom ett enda undantag, naturen. Den var bättre förr! Men som man också brukar säga, det finns inget gott  som inte för något ont med sig och vice versa.


När jag tänker på EU och globalisering har jag en förmåga att tänka på de klassiska Hollywoodfilmerna, där USA:s president står hårt pressad och talar för hela världen om vikten av en förenad värld, jord, för att kunna bekämpa fienden. Sen när våra Hollywood hjältar lyckats rädda jorden, visas ett par filmsnuttar där folk i alla länder, kineser, araber, ryssar, alla hoppar upp och gemensamt gläds åt situationen.  Nu svävar jag inte iväg om att förena kontinenterna vilket även om det vore en dröm saknar rimlighet, men jag pratar om att förena lilla Europa. Särskilt nu när vi kämpar mot samma mål, när vi ska besegra våra egna Aliens, nämligen klimathotet, finanskrisen och ev. konflikter.


När man tar ställning för eller emot en Europeisk Union får man aldrig glömma bort syftet med hela detta initiativ. Man ska komma ihåg andra världskriget och hur det hade kunnat se ut om de europeiska länderna inte samarbetat. Man får tänka på de konfliktladdade länder som finns i balkan och vilken positiv betydelse det skulle få för hela europa om vi så småningom ser till ett samarbete även med dem.  Tänk om det samarbete som råder mellan Europeiska länder idag, hade varit lika bra för 20 års sedan och dessutom inkluderat fd. Jugoslavien. Då hade mitt öde sett anorlunda ut, då hade många liv i Bosnien och Kosovo skonats. Vi kan inte än en gång förbli åskådare och bara titta på medan andra tar det stora laset om situationen skulle komma upp. Det inger ingen respekt och definitivt ingen solidaritet. Vi måste göra rätt för oss och tillsammans agera mot eller för det som kräver aktion.

Jag är för EU för jag är en global invånare.  Jag vill ändå drömma mig bort till en tid då jag kommer att säga att Tellus utan någon närmare precision är mitt hemland./ Deshira Flankör
Kommentarer

 • Anonym säger:

  Bra Deshira,

  Jag följer dig och läser Din blogg med stort intresse. Riktigt poetiskt. Spara allt och ge ut en skrift om några månader. Självklart skall både Balkan och Turkiet förhandla vidare om medlemskap. Inte minst viktigt för att skapa en brygga till muslimska kulturer.

  Hälsningar Hans L

  2009-05-23 | 18:15:47
 • Deshira säger:

  Välkommen Hans, underbart att se dig här :)  hälsningar,  Deshira

  2009-05-23 | 22:08:49
  Bloggadress: http://jagitrekronor.blogg.se/
 • Förkrigsmodell säger:

  Bra, mer sådant.

  Ingen får tillåtas glömma att det Europeiska sammarbetet är ett fredsprojekt mer än något annat. (Förlåt alla fd. komunister).

  Jag är inte tillräkligt gammal för att ha deltagit i det stora kriget, "som skulle ända alla krig", men tillräckligt gammal för att komma ihåg min fars "tyst, tyst" kl. 12 varje dag när han vill höra på TT, "Tidninganas Telegrambyrå". T.ex. Tyskarna har gått in i Danmark i natt, bomber har hörts över Köpenhamn.

  Utan EU sammarbetet och Marchallhjälpen hade vi säkert som amen haft annu ett världskrig. Det får räcka med de ca. 30 småkrig som ständigt rasar i världen. Så länge man pratar slåss man inte.  Ännu en nostalgi tripp. När jag var liten fick jag ständigt höra, "ät upp maten, tänk på Tysklands nödlidande barn, de är minsann inte så kräsna".

  Förkrigsmodell.

  2009-05-24 | 04:38:01
  Bloggadress: http://jagitrekronor.blogg.se/
 • Johan Hedberg säger:

  Tack för din kommentar på vår hemsida Deshira!  EU’s ursprung som en fredsbevarande kol- och stålunion efter andra värdskriget har och har haft en viktigt roll för freden. Till skillnad från den förnedrande och kontraproduktiva Versaillesfreden var det något som stabiliserade den västra delen av Europa. I och med de senaste årens utvidgning och förhoppningsvis framtida utvidgning utöver dagens 27 medlemsstater kan även den östra delen införlivas i freden och välståndet. För visst är ju EU även en biståndsgivare både inom och utom Europa.  Hade jag inte känt till din centerpartistiska hemvist hade jag sagt att kandidaten Anna Ibrisagic var någon att kryssa för dig.  Mvh Johan Hedberg (M)  http://forening.moderaterna.net/varmdo/

  2009-05-29 | 13:50:58
  Bloggadress: http://forening.moderaterna.net/varmdo/

Kommentera inlägget här: