Mina Tre Kronor

"jobbkongressen"...

Kategori: Allmänt

 

Idag har jag ägnat mig en del åt att läsa om ”jobbkongressen” som Mona Sahlin kallar och även andra artiklar som skrivs av borgerliga medlemmar.  Jag har läst en hel del kommentarer från både högern och vänstern och jag måste säga att det ibland känns skämmande med så många illusionstrogna människor.

Det skrivs bland annat om ökad arbetslöshet och utanförskap. Det skrivs om klassklyftor som bildats pga. subventionerade tjänstesektorer osv..

Den ökade arbetslösheten är ett led av finanskrisen. Det är människor som varslats från olika industrier, som hamnat där. Utanförskapet minskade tydligt under de första åren av denna mandatperiod men bromsades upp av finanskrisen. Vi ingår också i den globala ekonomin, vare sig vi är vill eller ej.

Uppmuntran att ta sitt liv i sina egna händer är en tilltro till individen. Att göra arbetandet ogynnsam för individen är att stjälpa individen. Det är att skapa vantrivsel och missnöje.

Det är tragiskt att detta i mina ögon så jordnära folk ska se så mycket prestige i arbetsuppgifter. Man opponerar sig mot de nyinförda subventionerna för bland annat ”hushållsnära tjänster” genom att likställa det med slavgöra. Socialdemokratin har under lång tid skambelagt vissa yrken genom att skapa känslan av att det är fult att ”tjäna” folk. Men om man hårddrar det hela är vi alla någons tjänare. Även våra ledande politiker ”tjänar”.  Ibland blir de slagpåsar och sällan hjältar trots deras ofta fullspäckade scheman, men deras jobb går ut på att vi alla är nöjda vilket aldrig verkar ske.

För att återgå till de ”hushållsnära tjänsterna” så leder ökad konsumtion till bättre välfärd! Om vi lägger en halv dag på vårt arbete och istället låter den som har en städfirma sköta städningen hemma så är det lika med ökade skatteintäkter för staten på två ställen.  Om köparen istället bestämmer sig för att gå ut och shoppa under städningen eller anlitar barnvakt för att gå på bio så leder det också till ökade skatteintäkter för staten på två ställen. Dels för barnvakten eller städfirman, dels på ökad försäljning för affären eller biosalongen. Även om du vilar under tiden ditt hus städas eller ditt barn passas skapar du skatteintäkter för staten och förhoppningsvis även välmående för den som fått ett jobb.

Olika arbeten kräver olika kompetens och det bästa du kan göra är det som gör dig lycklig oavsett om ditt arbete är ett led av forskarstudier eller endast grundskolestudier. Jag är också övertygad om att man känner mer egenvärde av att arbeta oavsett arbetets karaktär än att gå sysslolös och leva på bidrag. Det ger bättre självkänsla och det är just den självkänslan de borgerliga vill återuppbygga. Det är tilltron till en själv och ens egen kapacitet som regeringen vill förhöja.  Regeringen vill att du är stolt över det du gör och fortsätter göra oavsett om du är läkare, sjuksköterska eller städare. Givetvis har inte regeringen socialterapeutiska mål i fösta hand som fokus, men det i sin tur leder till att kakan blir större istället för den ständiga strävan att fördela den jämnt. Alla har vi ett värde i samhället och som samhället är beroende av.  Och varför inte utöka efterfrågan på olika yrken som leder till mer jobb, fler jobb, ökade skatteintäkter och mindre bidragsberoende? Det är inte svårare ekvation än så!

En genomtänkt och långsiktig jobbpolitik som de borgerliga partierna har tagit som uppdrag, har som sagt långsiktiga och konkreta mål. En uppmuntran till att ”det ska löna sig att arbeta” är vad detta land behöver.  Sysselsättning i alla dess former är vad som höjer självförtroendet och berikar livet. På så sätt når vi förhoppningsvis med tiden bättre välfärd med godare villkor även för landets pensionärer som ska belönas för sina tidigare insatser och bättre villkor för både sjukvården och våra unga. Men Rom byggdes inte på en dag och det gör inte heller en tillrättasättning av en långvarig misslyckad skattepolitik som har byggts upp under lång socialdemokratiskt styre och som lett till utanförskap av både de svagaste och de starkaste i samhället.

Här kommer en rolig historia som jag nyligen hörde.

Idas katt hade fått kattungar under helgen. Hon var så glad att hon berättade det för fröken och hela klassen så fort hon kom till skolan på måndagen.

– Min katt har fått 5 st. kattungar och de är alla socialdemokrater, sa Ida till fröken och de andra klasskamraterna.

– Oj så roligt! Sa fröken.

Dagen därpå råkade socialdemokraternas partiledare komma på besök till just Idas klass.

– Ida, kan inte du berätta för oss igen om din katt, sa fröken.

– Nja, nej helst inte, sa Ida.

– men snälla lilla Ida, berätta det igen, envisades fröken!

– Min katt har fått kattungar, sa Ida.

– Och… sa fröken.

– Och de är alla moderater, fortsatte Ida.

– Men så sa du inte igår Ida, sa fröken förvånat.

– Nej, men nu har de hunnit öppna ögonen, avslutade Ida.

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: