Mina Tre Kronor

Att fela är mänskligt, att glömma är inte myndighetens policy!

Kategori: Allmänt

Forumet för levande historia, en myndighet vars existens ifrågasätts. Är det rätt att älta på det förflutna? Gör inte långsinthet förlåtandet svårare?

Kanske, men det är desto viktigare att historien inte upprepas. Det är trots allt endast historien som kan ge oss ett vidare perspektiv på saker och ting. Dagens samhälle är trots allt en produkt av historien.  Det är tack vare historien som vi ständigt eftersträvar nya och bättre vägar.

Hur ska våra barn som mer eller mindre födds med ” guldsked i mun” lära sig den verklighet som många av oss, våra fäder eller förfäder har fått uppleva. Hur ska våra barn då veta att människans historia överträffar alla thrillerfilmer som Hollywood kan producera. Hur ska vi annars förstå att det är endast tiden i utvecklingen som idag sätter en annorlunda prägel i tillvaron och gör skillnad på länder och samhällen.

Handlingar skall inte vinklas, selekteras eller tystas. Historien skall vara hel och spridas just i syfte att förhindra kommande fallgropar. Extrem vänster liksom extrem höger. Ofta går de också hand i hand. Kommunismen föder maktgirighet som kan överskugga den värsta sortens kapitalism. Kapitalism i de girigas makt kan föda tillstånd liknande det pågående USA-s finanskris som påverkar hela världen och där kommunism kan ses som ett verktyg för återuppbyggning. Nu passar väl med det svenska ”lagomt är bäst”.

Vid något tillfälle har jag hört att ”vi” idag är så pass bildade och sofistikerade att historien inte har något utrymme för upprepning. Säg det, efter en laddad fotbollsmatch där majoriteten av publiken är huliganer!

Trots vår utveckling, vår historia och våra erfarenheter tror jag inte att en repris av historien skulle vara främmande om människan bara pressas till det. En oförutsedd naturkatastrof är en tanke som lätt kan sätta fart på en skrämmande bild. Människan har trots allt djuriska, överlevarinstinkter och lyckligtvis förstår vi inte vad vi skulle kunna vara kapabla till.

Historien skall leva i Forumet för levande historia, museer, läroböcker och kanske till och med graveras i sten, men helst där den når våra ungdomar bäst. Historien får aldrig lov att glömmas bort!  Historien är en del av vår identitet och Dagens samhälle är en produkt av historien.

Valgodis eller God Framförhållning?

Kategori: Allmänt

Är det valgodis? Kanske, men i vart fall så är det oerhört skönt att Anders Borg som ändå verkar vara mycket restriktiv i sina bedömningar ser detta som möjligt. Med tanke på det ansvar som regeringen har visat när tiderna var som värst, vågar jag tro på att det finns mer reserver om tiderna skulle kräva det.

Mona Sahlin och Thomas Östros å andra sidan uppmanar till höjda skatter för vissa människor i landet. Möjligen är detta facit på lösningarna som de hade kommit med, om de under denna finanskris suttit i regeringen som jag gav en föreställning om på mitt förra inlägg. Återinföra förmögenhetsskatten, införa fastighetsskatt för villor vars taxeringsvärde är 5 miljoner eller mer och sedan höja skatten för de som tjänar över 1 miljon om året.

Vad hade hänt om det inte hade räckt? Höja skatten för alla som tjänar 500 000kr om året och mer? Jag vågar inte fortsätta längre i denna karusell. En slutsats är att ansträngningen på lösningar verkar vara av mycket enkelt slag.

I sin artikel i DN nämner Mona och Thomas Östros varslen som skedde i november och menar på att regeringen var passiv i sitt agerande.  Men vem visste egentligen hur djup denna kris skulle bli och hur länge det skulle dröja innan vi skulle se en indikation på vändning? Om jag inte minns fel upplevde vi läget ganska nattsvart i slutet av år 2008 och början på 2009.

För att återgå till förslagen om införandet av förmögenhetsskatten och fastighetsskatten.  Hur många av Sveriges invånare äger egentligen en villa vars taxeringsvärde är på 5 miljoner eller mer?  Vad gäller förmögenhetsskatten, är det väl ändå så att en förmögenhetsskatt som den föreslagna ofta bidrar till skatteplanering, där människor belånar sina hus till ett högre värde. Det bidrar i sin tur till en surrealistisk verklighet där människor i hög grad lever på lånade pengar och där en liknande fastighetskrasch den vi hade under 90-talet, skakar om marken för hela landet.

Girighet, det är verkligen ett ord som inte ska förskönas. Jag tror ändå på den sägnen ”att om du äger mer än tre saker, så äger sakerna dig” men samtidigt så är vi inte mer än människor. Stimulans behövs för utveckling och förbättring och som jag alltid säger, allt har både för- och nackdelar.

Just nu behöver Sverige uppmuntra arbete och självständighet! För de som har det som fasa, är vägen ännu mycket lång innan vi riskerar att hamna i USA:s situation vad gäller kapitalism. Idag ska nationell investering också uppmuntras och inte hetsjakt av kapital. Alla utgör vi en funktion i samhället och även ”de rika” har sin funktion som gör mer än nytta.  

Nu ser jag bara fram emot kvällens nyheter. Jag hoppas och gissar på att nästa satsning blir på skolorna eller pensionärerna. Jag tror att de sparar det bästa till sist, så vi får väl se vilken av dessa grupper som får den äran.  

Ett 4-faldigt leve för Alliansen

Kategori: Allmänt

 

– 10 miljarder kr satsas på kommuner och landsting för att undvika skattehöjningar och uppsägningar.  Beskedet presenterades i Helenelundskolan i Sollentuna idag. 

– 300 miljoner kr satsas på energieffektivisering

– Stödet  för (S)på rekordlåg nivå, endast 21,6 % skulle rösta på (S) om det vore val idag enl. en undersökning som gjorts i Stockholm.

– (M) dubbelt så många röster 39, 2 % och (Fp) 12 %

– 61 % tycker att alliansen gör ett bra jobb, var 5:e tycker att oppositionen hade gjort ett bättre jobb.

Apropå det sistnämnda, kan jag inte låta bli att skapa mig en bild i huvudet hur det hade kunnat se ut om oppositionen istället suttit vid makten. Sverige hade mjölkats ut på kapital, vilket troligen hade gjort General Motors till de enda vinnarna. Det är dessutom svårt att säga idag hur länge Sverige hade fått skjuta till med kapital, för SAAB:s räkning, innan det hade varit nog.  För att inte tala om fallgrop nummer två, då staten avfärdade Koenigsegg:s orimliga villkor inför köpet. Beundransvärd styrka du har visat Maud!  Ansvarstagare som Sahlin och Östros verkar vara hade de nog tömt hela statskassan för att sedan bli Sveriges nya bilentreprenörer. Kanske ville Mona visa att hon trots tidigare konkurser är en god företagsledare. Vad hon inte förstår, är att som regering, statsminister, kan man inte ena dagen ta ut ett ”jättebelopp i lön” för att nästa dag sättas i konkurs.

På tal om ledarskap. Det var inte länge sedan som jag läste på aftonbladet att ”Arbetarpartiet” vilket man syftade på (M) saknade arbetare. De flesta i partitoppen var tydligen företagare. Min slutsats blir att det eventuellt kan hänga ihop med ovannämnda stycke. Dessutom stärker det min inställning att hushåll, parti, stat och egentligen allt borde styras som ett företag eller familjens ekonomi. Har man inte den förmågan, får man väl kliva åt sidan och låta andra göra jobbet.

Led Sverige som Kamprad leder IKEA, dvs. riktigt, innovativt och föredömligt :-)

Nu när krisen förhoppningsvis gjort sin sista stöt, baserad på en uppåtgående börs som ofta ses som en indikator, kan man försiktigt pusta ut och se över vad som kan lindras för kommunerna, dess anställda och invånare.

Trots att vissa människor och media verkar ha negativitet inbyggt i ryggmärgen, känns det som om vi är på väg emot ljusa tider fastän höstens mörker nalkas. Förhoppningsvis tar jag inte felaktigt ut något i förskott. Det blir dessutom intressant att se oppositionens gemensamma politik här framöver.

länkar: SvD

Min tolkning, mening för mening, av programförklaringen till den tidigare omtalade oförskämda”Bloggen”

Kategori: Allmänt
”Bloggen” letar systematiskt och hänsynslöst efter sina offer.

”Bloggen” använder en liten dos av politik, en av mänskligt samspel som kännetecknas av öppenhet och kombinerar ihop det med egna fantasier.

”Bloggen” vill medverka till förvirring bland de som endast känner till ämnen väldigt ytligt men inte har 100 procentig fakta.

Det sker genom att nämna endast det som är till gagn för en själv, vare sig i den stora eller lilla världen. ”Bloggen” förvirrar den lilla människan som inte orkar ta reda på hur saker egentligen ligger till och vilka andra faktorer som påverkar de storas arbete och beslut.

”Bloggen” smutskastar makten och spelar på de missnöjdas känslor. ”Bloggen” bestämmer själv graden av oförskämdhet. Exempel på detta är presentation av laddade ämnen för att sedan kombinera det med egna fabler och förlöjligande humor.

Att trampa andra på tårna är en självklarhet. Det måste man göra för att själv överleva. Fokus läggs då på andra och chansen att egna lik poppar ut ur garderoben minimeras. Medborgarna agerar gärna åskådare som underhållning och avkoppling från dagliga arbetsbördor och stress från jobbet och utanför.

”Bloggen” är en motvikt på lyckad politik, sett från den missnöjdes sida som mixtrar genom att använda sig av de svagas levnadssituationer som verktyg.

Makten blir bromsad i sitt arbete och den missnöjde fördröjer framgången för regerande politik. Hot om att tysta eller frysa ut är lite av ”Bloggen”s egen taktik och egentligen inte önskvärt därför är det bara att fortsätta.

Bloggaren hänvisar gärna till stora och historiska namn som Vilhelm Moberg m. fl. i tron om att den lyckas sno till sig dess läsare och beundrare. ”Bloggen” väljer noga sina offer, hittar deras svagheter och tar till en hög grad av överdrift och inbillningar.

”Bloggen”s skribent har säkerligen vuxit upp med hyfsad bra självförtroende, velat mycket av livet och det är inte omöjligt att nästa steg blir att utforska Mars.

Denna "blogg" förbehåller sig rätten att utnyttja laddade ämnen och andras känslor som ett maktmedel.

”Bloggen” vill utforska gränserna av förvrängning av sanningen genom utnyttjandet av den lilla människans brist på tid och ork till undersökning efter tillförlitliga sakförhållanden. ”Bloggen” når en bred grupp av läsare och går lättast hem hos dem genom en liberal grundton och förankring i centern.

Egen vinning, yttrandefrihet, feltolkning, fabler, överträdelse av upphovsrätt, intellektuell deformering av grundläggande fakta är några verktyg för ”Bloggen”.

Denna "blogg" undersöker och granskar makthavares svagheter ur den missnöjdes perspektiv och skyr inga medel. Är det till gagn för ”Bloggen” själv, nyttjar man folkets oförmåga till ifrågasättning. ”Bloggen” är övertygad om att människor är så lättlurade med att tro att om man bara har ett brett ordförråd, talar man alltid sanning.


Denna "blogg" förmedlar allra högst personliga fantasier med utblick på det den kan tjäna på.  ”Bloggen” är listig och strävar efter att hålla ett avancerat ordförråd för att allt inte ska kunna förstås och räknas ut.

”Bloggen”s syfte är att fiffla till sig en flock.

 

 

Tillägg till inlägget ”NU FÅR DET VARA NOG!!!”

Kategori: Allmänt

 

 

Jag blev kontaktad per telefon av berörd person idag. Vi hade en debatt om hans sätt att blogga är acceptabelt eller ej. Som väntat hade vi väldigt skilda åsikter. Jag fick också frågan om varför jag inte hänger ut honom vid namn. Mitt svar till det är av två anledningar:

  1. Jag behöver inte namnge honom för de som råkat läsa hans blogg.
  2. De som inte har läst hans blogg ska inte hänvisas till den av mig, för det är inget annat de missar än oförskämdheter.

NU FÅR DET VARA NOG!!!

Kategori: AllmäntUnder lång tid har jag funderat över gränsen på hur långt en människa kan gå med sitt oförskämda beteende utan att omgivningen säger ifrån. Uppenbarligen verkar man kunna nå en hög grad av fräckhet, bara man är tillräckligt listig och pratar i tillräcklig kluven tunga.

Att en person är fräck i sitt beteende är en sak, men att alla andra bara helt lama tittar på förstår inte jag.

I mina ögon är detta förhållningssätt närmast mobbing. Vi som i dagens samhälle fördömer sådana handlingar. Har denna person någon sorts ”licens” för att kunna mobba. Många gånger får jag känslan att ibland faller denna mobbning under vad som kallas könsdiskriminering. Ibland är det förtal och de allra flesta gånger bryter han också mot upphovsrättslagen när han stjäl bilder från andras bloggar och hemsidor.

I min värld är dessa beteenden helt oacceptabla och jag tar mitt längsta avstånd från det. Jag hoppas att andra vågar göra detsamma och visar förakt mot detta ickeprofessionella och banala beteende.