Mina Tre Kronor

Valgodis eller God Framförhållning?

Kategori: Allmänt

Är det valgodis? Kanske, men i vart fall så är det oerhört skönt att Anders Borg som ändå verkar vara mycket restriktiv i sina bedömningar ser detta som möjligt. Med tanke på det ansvar som regeringen har visat när tiderna var som värst, vågar jag tro på att det finns mer reserver om tiderna skulle kräva det.

Mona Sahlin och Thomas Östros å andra sidan uppmanar till höjda skatter för vissa människor i landet. Möjligen är detta facit på lösningarna som de hade kommit med, om de under denna finanskris suttit i regeringen som jag gav en föreställning om på mitt förra inlägg. Återinföra förmögenhetsskatten, införa fastighetsskatt för villor vars taxeringsvärde är 5 miljoner eller mer och sedan höja skatten för de som tjänar över 1 miljon om året.

Vad hade hänt om det inte hade räckt? Höja skatten för alla som tjänar 500 000kr om året och mer? Jag vågar inte fortsätta längre i denna karusell. En slutsats är att ansträngningen på lösningar verkar vara av mycket enkelt slag.

I sin artikel i DN nämner Mona och Thomas Östros varslen som skedde i november och menar på att regeringen var passiv i sitt agerande.  Men vem visste egentligen hur djup denna kris skulle bli och hur länge det skulle dröja innan vi skulle se en indikation på vändning? Om jag inte minns fel upplevde vi läget ganska nattsvart i slutet av år 2008 och början på 2009.

För att återgå till förslagen om införandet av förmögenhetsskatten och fastighetsskatten.  Hur många av Sveriges invånare äger egentligen en villa vars taxeringsvärde är på 5 miljoner eller mer?  Vad gäller förmögenhetsskatten, är det väl ändå så att en förmögenhetsskatt som den föreslagna ofta bidrar till skatteplanering, där människor belånar sina hus till ett högre värde. Det bidrar i sin tur till en surrealistisk verklighet där människor i hög grad lever på lånade pengar och där en liknande fastighetskrasch den vi hade under 90-talet, skakar om marken för hela landet.

Girighet, det är verkligen ett ord som inte ska förskönas. Jag tror ändå på den sägnen ”att om du äger mer än tre saker, så äger sakerna dig” men samtidigt så är vi inte mer än människor. Stimulans behövs för utveckling och förbättring och som jag alltid säger, allt har både för- och nackdelar.

Just nu behöver Sverige uppmuntra arbete och självständighet! För de som har det som fasa, är vägen ännu mycket lång innan vi riskerar att hamna i USA:s situation vad gäller kapitalism. Idag ska nationell investering också uppmuntras och inte hetsjakt av kapital. Alla utgör vi en funktion i samhället och även ”de rika” har sin funktion som gör mer än nytta.  

Nu ser jag bara fram emot kvällens nyheter. Jag hoppas och gissar på att nästa satsning blir på skolorna eller pensionärerna. Jag tror att de sparar det bästa till sist, så vi får väl se vilken av dessa grupper som får den äran.  

Kommentarer


Kommentera inlägget här: