Mina Tre Kronor

Ja, hur Ska välfärden finansieras i framtiden?

Kategori: Allmänt

Det diskuterade Jan Björklund och Maria Wetterstrand i kvällens Agenda. För de logiskt tänkande står naturligtvis arbetslinjen som ett självklart svar, men frågan är om regeringen får fortsätta utveckla och förverkliga deras arbetsorienterade arbete.

Häromkvällen hörde jag en annan debatt som handlade om helt annat, nämligen Lanskrona. Där omnämndes bland annat segregationen och den höga arbetslösheten i vissa områden. Det fick mig att fundera över möjligheten till en politiskt eller laglig och villkorlig frizon för kommuner för att bekämpa olika problem som dessa brottas med. I detta fall tänker jag på en arbetsskapande linje i kombination med en utvecklande alternativt rehabiliterande linje som villkorar stödresurserna. Kanske en tillfällig dispensiell lagstiftning för enskilda kommuner?!

Mycket möjligt att jag är för ung och oerfaren för att förstå vidden av en sådan ytterlig åtgärd, men känslan är att man skulle kunna vända en negativ trend till något positivt för att sedan återgå till det normala. Dessutom tror jag på att en familj och framförallt föräldrar fungerar bäst när de får agera vad de är, föräldrar, dvs. de upplever barnens tilltro och framförallt känner egenvärde genom att kunna stå på egna ben. Just detta ämne känner jag för att skriva ett helt kapitel om, men det får bli en annan gång.

Arbetslösheten i stort men framförallt ungdomsarbetslösheten är ett hot för välfärden men särskilt för de berörda, då deras outnyttjade entusiasm och förverkligandet av deras kunskaper står på spel. Med dagens snabbt föränderliga värld både inom teknik, lagstiftning mm behöver man hålla sig ständigt aktiv för upprätthållandet av tidsenlig arbetsmetod. Dessutom så finns det en stor risk att ”praktiklystenheten” slocknar i en tvingande anpassning till en passiv tillvaro, där både självförtroendet och framtidstron försämras. En blocköverskridande lösning, som det också sades i kvällens agenda, känns närmast nödvändig för uppgörelsen för främjandet av ungdomsarbete om man nu ska ha landets bästa i sikte.

ETIKETTER: Rut skapar Jobb

Kommentarer


Kommentera inlägget här: