Mina Tre Kronor

När bra inte är nog

Kategori: Allmänt

 

I dagens DN:s debatt kritiserar, LO:s chefsekonom Lena Westerlund, regeringen för vad hon kallar för ”trög” framväxt av nya jobb. Men hon ”erkänner” ändå i stort sätt regeringens välhanterande av de offentliga finanserna, vilket är glädjande.

Vad hon borde ha berört i detta ämne är deras egen roll i arbetsmarknadspolitiken. Vi behöver ha alla i arbete, inte minst de unga, men det försvårats enormt genom att de förväntas göra skäl för höga ingångslöner innan det fått en chans att skaffa erfarenhet och visa vad de går för.

Arbetar man för ett företag bör man rimligtvis önska att företaget går bra så att det finns kvar och kan ge sysselsättning åt så många som möjligt, till bra löner. Det är svårt att förstå att de som har arbete och drar in pengar till statskassan skall missunnas att få behålla lite mer av sina pengar. Minst lika svårt är det att förstå att somliga fackföreningar, i år, då våra företag har stora svårigheter i en internationell kris, trots att man fått en "exceptionellt stor löneförhöjning" genom jobbskatteavdraget sätter krokben för en rad företag genom att strejka för ännu mer. En genomsnittlig medlem i pappers som har ca. 27 000 kronor i månaden har genom avdraget fått en inkomstförstärkning på 1 726 kronor i månaden motsvarande en löneförhöjning på 6,4 procent. När fick man en sådan ökning sist? Förmodligen aldrig! Fattas bara att man börjar strejka på SAS också nu i molnet. Jag har upphört att bli förvånad. Men tyvärr är det ännu svårare att förstå hur många giriga (bank)direktörer har bäddat för brasan och har stor skuld till fackföreningsledarnas agerande. De borde, veta att folk inte gör som man lär utan som man lever. Det snappade åtminstone jag upp redan som liten.

Att som oppositionen fråga varför arbetslösheten ökat när man lovat motsatsen inför valet är oförskämt och oseriöst när man vet att det beror på den globala finanskrisen, där regeringen dessutom har varit erkänt skicklig på att minska de skadliga verkningarna. Det är som att säga du lovade att bjuda på glass, men du höll inte ditt löfte, när alla vet att frysen gått sönder.

Om man ska våga sig på lite självkritik så är Alliansen sorgligt dålig på att informera om vad man gör och varför. Man har inte lyckats föra ut kunskapen om allt man har lyckats åstadkomma under så kort tid, på ett tydligt sätt så att alla förstår.

Läsvärda artiklar:Reinfeldt skickligast, Moderaterna godtar S-invit

Kommentarer


Kommentera inlägget här: