Mina Tre Kronor

Medan ni väntar

Kategori: Allmänt

Jag hör, jag ser och jag läser, men förstår ingenting. Hur kan man förmå sig till att göra vitt till svart i en strävan efter makt. Ibland verkar allt vara tillåtet. Är man i opposition så är ens uppgift att opponera, men lite ärlighet måste man väl ändå kunna förvänta sig.

Vårdval Stockholm är ett exempel på vad jag menar.

Var dag läser vi artiklar av oppositionens vilseledande negativa påståenden och direkta osanningar, när sanningen är den att reformen halverat köerna och till och med eliminerat dem helt i vissa områden, bidragit till en förskjutning av vårdutnyttjandet från rikare till fattigare delar och skapat 37 nya vårdcentraler med 120 fler läkare.

Människor kan med det nya systemet bättre pussla ihop sin vardag, t.ex. genom att välja en vårdcentral nära arbetet i stället för den tidigare, av landstinget påtvingade och mera opraktiska ställe. Valfriheten har naturligtvis också medfört att man kan byta om man inte är nöjd med den vårdcentral man valt.

Karolinska Institutet har i en oberoende utredning fastslagit att det tidigare av socialdemokraterna sanktionerade systemet haft ojämn fördelningsverkan och gynnat rika områden mest. Sedan Vårdval Stockholm infördes har fyra av områdena med de lägsta medelinkomsterna fått fem nya vårdcentraler med den naturliga följden att behövande fått betydligt lättare att träffa en läkare.

Är det inte nästan skamligt att kritisera?

Ett annat exempel på försök till dupering, på grund av att makten blivit målet, är kritiken av jobbskatteavdraget. Trots att avdraget kommer alla arbetande till del påstår man att det riktar sig till de allra rikaste. Det betyder att man döper om dagispersonal, vårdbiträde m.fl. av våra vanligaste yrkesutövare till "de allra rikaste" för att få reformen att verka orättvis.

Sju procent mer av inkomsten i plånboken vore en dröm för LO att kunna presentera för sina medlemmar. Ni har väl tittat på er lönespecifikationer eller inkomstdeklarationen under rubriceringen Skattereduktion för arbetsinkomster.

Häromdagen presenterades dessutom en undersökning som visade att jobbskatteavdraget skapat   70 000 nya jobb. Socialdemokraterna kallar det ”en för dyr investering för alldeles för få jobb”, samtidigt som de var beredda att sänka Sveriges ekonomi för 2000 ingenjörsrelaterade jobb på SAAB huvudsakligen till fördel för GMs kassa, mitt under brinnande finanskris. Inom parentes sagt har en tredjedel av de då uppsagda nu tackat nej till erbjuden återanställning den senaste månaden eftersom de funnit annat.

Ett tredje exempel får bli Rutavdraget som man vill avskaffa fastän det skapat ca 18 000 nya jobb. Vita, värdefulla jobb även om de inte är ingenjörsrelaterade. Detta för att ersätta med smått löjliga förslag som Butlers, barnvakter eller var det kanske tvätterier i tunnelbanan, som inte ens är värda att diskutera.

Detta är bara tre exempel på reformer som påverkar oss alla och förbättrar vår vardag men som de rödgröna vill avskaffa. Listan på oppositionens ogenomtänkta utspel kan göras betydligt längre.

Jag förstår att oppositionen ”Inte kan Vänta”, men medan de sitter på avbytarbänken, borde de ägna sig åt att fundera ut en bra och konstruktiv politik istället för att underskatta medborgarnas förstånd med vilseledande påståenden och smutskastning.

Jag säger det igen, en livlig diskussion, ärlig kritik och välgrundade motförslag är demokratins livsluft, inte sådant här.

 

Press:DN , Expressen, SvD, Aftonbladet,Kommentarer


Kommentera inlägget här: