Mina Tre Kronor

Urgammal socialdemokrati

Kategori: Allmänt

Mona Sahlin höll sitt valupptaktstal och jag var inte där för att avgöra stämningen. Däremot lyssnade jag talet på nätet och blev förvånad över den avsaknad av entusiasm som hon annars brukar ha, vilket jag naturligtvis respekterar. Hon började talet med att marknadsföra vad man får om man röstar socialdemokratiskt. Hon nämnde Carin Jämtin, Ilja Batljan  och Thomas Bodström men inte sig själv?! Jag måste erkänna att jag tyckte lite synd om henne. De många förtroendemätningarna som gjorts under året måste ha bitit även på Mona Sahlin.

För att återgå till sakfrågan pratar Mona Sahlin om jämlikheten. Man kan därför tro att hon menar att vi alla ska vara lika framgångsrika, men dessvärre är receptet lika fattiga. Fredrik Reinfeldt har till skillnad från de röda ett annat fokus. Han vill att var och en av oss ska få ett värdigare liv. Det är därför han, med ett femte steg i jobbskatteavdraget, vill underlätta vardagen för landets sjuksköterskor, restaurangbiträden, butiksförsäljare med fl. De nya Moderaterna uppmuntrar till positivitet och energispridning. Inte, i syfte att se till att ingen bryter mot ”jantelagen”, missgynna även sig själv. Vårt föregångsland fungerar på så vis att vi gläds åt framgångar för i slutändan drar vi alla nytta av det. Vår demografiska utveckling tillåter inte heller någonting annat. Mer arbete och fler arbetare.

Jag noterade också att än en gång såg Mona Sahlin som problematiskt, inte de nya moderaterna, inte det gamla moderaterna, utan att de överhuvudtaget var moderater.  Som flerspråkig vet jag om att ordet moderat betyder även på andra språk återhållsam och sansad och undrar därmed vad hon menar?? Kanske är det just det hon är emot. Att vi värnar om skattebetalarnas pengar, att vi inte spenderar dem på irrationella (men säkert välvilliga) idéer som hembesök vid läkarbehov. Ambulanser är inget nytt koncept utan de har funnits länge. Den som någon gång legat på sjukhus vet också om vilka tider man får utstå med att vänta medan läkaren går sin runda. Det krävs betydligt mer och bättre idéer för att vara ett alternativ till Vårdval Stockholm. Lilla huset på prärien konceptet med Dr. Baker ambulerande insatser fungerar bara i ytterst små byar med väldigt få invånare och där bilar inte finns med i bilden.

Hon pratar återigen om A-kassan och skillnaden i kostnad för medlemskap. Efter att hela talet bygger på likt, lika och samma så undrar jag varför hon är emot obligatorisk A-kassa för alla?

För övrigt handlade talet mest om Reinfeldt och moderat politik där ord och meningar som sagts och skrivits av statsministern har dragits ur sitt sammanhang för att sedan vridas av Mona. Hur fiffig och rapp hon än må vara lyckades hon inte heller med detta.


Press:dagens DN debatt, Di,Andra bloggar: Kent,Mina moderata karameller, Tokmoderaten, Mickael Andersson, Mitt i steget, PolitometernKommentarer


Kommentera inlägget här: