Mina Tre Kronor

Vinstintresset hör till naturens lag

Kategori: Allmänt

Att jobba och sträva till det bättre är fullkomligt naturligt och självklart. Men det finns också människor som naivt tror att vissa områden ska drivas i ”ideella” regier. Utbildning och sjukvård hör till dessa områden och kritiken riktas inte mot utövarna, dvs. lärarna och sjukvårdarna utan företagsägarna. På ett underligt sätt tror man att lärare och sjukvårdare behöver lön för sin möda och föda medan skaparen av arbetstillfällena inte gör det. Man förblindar sig i enskilda faktorer som om livet vore så enkelt där en sak utesluter en annan. I fler sammanhang förknippas kvalité med medel, i synnerhet inom skolor och utbildning, där man tror att mer pengar löser allting. Om utökade medel skulle lösa någonting är i så fall höjda löner för lärare och pedagoger. För i grunden är det oftast upp till läraren att barn/elever känner sig motiverade och inspirerade till studier. En bra ledning, där pedagogerna uppmuntras och stöds på olika sätt, underlättar naturligtvis också. Även vinster till skolägarna uppmuntrar till bättre skolor. För som det står i ledarsidan i dagens SvD så ger dåliga resultat i skolan missnöjda föräldrar som i sin tur inte ger några intäkter. 

Det är däremot ytterst anmärkningsvärt när människor inte lever som de lär. Det har säkerligen inte undgått någon att självaste Lars Ohly har sina barn i privata skolor vilket han skyller på samhället och barnens egna val. Hans lösning på det, styrningen av sitt eget hem, är att göra det på det ytterliga hierarkiska sättet, dvs. uppifrån och ner. I detta fall ända upp från regeringsnivå, genom att avlägsna möjligheterna till friskolor, begränsa även sina barn skolgång i privata regier.  Själv tror jag att om man inte kan bli profet i sitt hem så kan man inte det någon annanstans. 

Press:SvD, Skolan viktigaste valfrågan,


Tidigare bloggat om ämnet: Kunskapskontroller som föregångsexempel ,Share

Kommentarer

 • Martin säger:

  En fin reflektion du gör. Gillar den!

  För mig är det en gåta att Ohly med flera på vänsterkanten kan gå så pass fria i sin retorik som de fortfarande gör.

  Men det blir väl så efter decennier av indoktrinering.

  2010-08-10 | 13:19:39
 • Kapten Kalas säger:

  Vinster till skolägarna uppmuntrar ju också till att investera skattepengar i utländska företag som kanske inte alls har något intresse av att återinvestera i svenska skolan.  Vinster i skolan har också lockat till sig att politiker, så som den moderata politikern från långt upp i landet, väljer att rösta igenom regler som gagnar de själva.  Dessa är bara några få av en otrolig mängd nackdelar med en icke-statlig skola. Om det finns någon instans där klasskillnader syns så är det i skolan, en förstatligad skola skulle hjälpa dessa att minska. Även betygen skulle bli mer värda vid en förstatligad skola. Lärare skulle inte tvingas att ge höga (till skillnad från rättvisa) betyg av styrelser som få skolan att se attraktiv ut för att få in mer pengar. Vill du ha fler exempel på nackdelar med en icke-statlig skola så kontakta skolminister Jan Björklund.

  2010-08-10 | 17:48:50
 • Deshira säger:

  Hej Kapten Kalas,  Vinster till skolägarna, ja de kan vi inte ha kontroll på. Jag tror inte heller att det är meningen. I alla fall när de inte bryter mot gällande lagar. Vi kan endast beskatta dem! Jag köper inte det argumentet! Argumentet används flitigt även inom äldrevården. Att aktieägare exempelvis på Attendo Care får utdelning. För mig är huvudsaken att verksamheten drivs rätt och våra äldre har det bra. Kapital flyter in och ut från landet, det är ingenting vi kan ha kontroll över. Det är endast den brottsliga delen, där det oftast handlar om organiserad sådan som vi kan försöka kontrollera. Investeringar och återinvesteringar får vi eftersträva genom enklare och gynnsam lagstiftning. Avskaffningen av förmögenhetsskatten är ett sådant bra exempel.  Politiker som gagnar sig själva. Ja, politiker är som människor är mest. Skillnaden är att vanliga människor inte får sitt liv i exponerat såsom politiker får. Glöm inte heller bort att den som blir politiker och vill göra skillnad i politiken/lagstiftningen har med stor sannolikhet stött på eller uppmärksammat lagmässiga hinder i samhället.  Förstatligad skola är bra ur den aspekten att gemensamma kriterier som gäller lika för alla, skapas. Jag tycker att skolan ska styras över blockgränserna för att eftersträva konsekvens och kontinuitet vilket efterfrågas även av lärarförbundet som klargjorde detta bland annat häromdagen i en utav dagstidningarna. Förstatligad eller kommunal skola, men hur skapar man drivet i ledningen om de inte får konkurrens??  Det är också lite knasigt att elitklasser inom exempelvis idrott kan finnas, men elitklasser inom kunskap inte får göra det. Vad är skillnaden? Åtminstone leder kunskapen till solidarisk spridning, där andra människor tar del av det i olika former. Ibland av att kunskapsbesittaren bygger ett företag på det och anställer, ibland leder det till forskning och utveckling och ibland kanske till alldeles egen hög lön som bidrar till hög skatt. Elitidrottares bidrag i samhället är däremot endast marknadsföringen av sitt eget hemland men även där ur en begränsad aspekt.  Tack för besöket!

  Deshira  2010-08-11 @ 22:32:15

  2010-08-13 | 09:55:33
  Bloggadress: http://jagitrekronor.blogg.se/

Kommentera inlägget här: