Mina Tre Kronor

Med öppenhet, frihet och mångfald som ledord

Kategori: Allmänt

Fredrik Reinfeldt höll sitt traditionella jultal på Skansen idag.  Se gärna talet Här!

Statsministern inledde talet med en beskrivning av Sverige med öppenhet, frihet och mångfald som ledord. Han underströk vikten av ett öppet samhälle och paralleller drogs till självmordsbombaren som utmanade just denna öppenhet och frihet. Han betonade vårt individuella ansvar om att värna om denna öppenhet och tolerans för att kunna fortsätta leva sida vid sida oavsett vår bakgrund, religion eller andra skillnader.

Statsministern gick också in på årets val som har varit och den tillit Alliansen har fått genom förnyat förtroende för kommande fyra åren. Han lyfte särskilt upp det ansvar Alliansen, genom god ledarskap, har tagit för Sveriges finanser och jämförelser drogs till andra Europeiska stater som inte klarat finanskrisen lika bra. Fredrik Reinfeldt hyllade det samarbete Alliansen har haft och fortfarande har. Han menade att detta förtjänar en särskild utmärkelse då politiska samarbeten inte är lätta att verkställa. Som exempel på denna svårighet, påminde han om den rödgröna alliansen.

Vad gäller Moderaternas valresultat betonade han det lokala ledarskapet som viktigt för att kommuner och landsting ska nå samma resultat som riksdagen. Han menade att riksdagsvalet skiljde sig i framgång från både kommun- och landstingsval. Då även detta inte är entydigt, vill (i detta sammanhang) Partiledaren, att Moderaterna ska vara lyhörda för de goda exempel som finns. Reinfeldt pratade om vikten av det lokala engagemanget med närvarande-, inlyssnande- och sammanhållen politik som ett vinnande koncept.

Fredrik Reinfeldt fortsatte sitt tal om Moderaternas framtid, uppmuntrade om Moderaternas fortsatta förnyelse och framförde samtidigt sin glädje över de nya unga riksdagskandidaterna. Han uppmärksammade även vår unga Sverige som inte visat samma starka förtroende för oss som andra målgrupper. Han menade att det finns ett budskap i det, vilket han är beredd att särskilt lyssna till under kommande år.

Statsministern avslutar talet med en uppmuntran om att lyssna till de små under kommande högtidshelger för det är dessa som julen är viktigast för. Han önskar församlingen God Jul med ett löfte om ett fortsatt arbete för ett bättre Sverige.


Se talet Här!Länkar: Dn,SvD, SvT,Aftonbladet, ,Dags för gamar

Kategori: Allmänt

Under en längre tid har jag inte kunnat koppla bort mina konstanta tankar på lördagens illgärning, självmordsbombaren i Stockholm city. Enligt säkerhetspolisens senaste presskonferens är mannen till 98 procent identifierad och var sannolikt på väg till en plats där det fanns många människor.  Det första man tänker då på, är turen i oturen, nämligen att brottet inte gick som säkerhetspolisen misstänker ha varit planerat.  Lyckligtvis skadades inte många människor och som det sägs är samtliga lindrigt skadade .

Nu arbetas det för fullt med undersökningar och spårningar av medbrottslingar till den nu döde gärningsmannen.  Var detta spårningsarbete leder till, återstår att se. Enligt de senaste nyheterna leder en del spår till staden Luton i England vilket kan göra Engelsk säkerhetspolis minst lika angelägna som oss att fortsätta spanningen/spårningen av eventuella medhjälpare.

En annan tanke är också hur detta kommer att påverka tillvaron, vilka som kommer att ”gama” sig på händelsen. Med det menar jag intressegrupper som kommer att använda händelsen i syfte att tala för egen sak. Dessvärre kommer jag på en hel del sådana.

Den första är extremistsgrupper med främlingsfientlig agenda och dessvärre numera även politiska partier. Den andra gruppen är givetvis fundamentalistiska extremistgrupper som gärna vill bygga upp fördomar mot islam. På så sätt kan de eventuellt lyckas få fler anhängare som ska ”försvara” islam. Sen är det inte helt omöjligt att både en del proamerika och antiamerika rörelser tar tillfället i akt att propagera för resp. emot USA och insatserna i Afghanistan.

Men min farhåga är att människor förblindas av detta illdåd och glömmer bort att det faktiskt var en enda människa som utförde dådet. Kanske kommer man att kunna spåra upp en grupp, men det är långt ifrån 1,5 miljarder religionsutövare av islam som det uppskattas finnas i världen.


Dagsfärsk media om händelsen: Dn,SvD, Expressen,Aftonbladet, ,


Terroristbrott

Kategori: Allmänt

Det är sällan och förhoppningsvis sista gången man vaknar till fruktansvärda nyheter som dagens. En man sprängde sig själv mitt i centrala Stockholm. Motivet tycks fortfarande vara oklar, men handlingen tyder på att det är ett terrorattentat mot Sverige. Säkerhetspolisen och TT ska strax innan ha fått ett mail med budskapet som enl. Svd lyder på följande sätt "nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör.".  Svenska trupper i Afghanistan och Lars Vilks målningar tycks ha varit upphovet till mannens budskap. Sannolikt har dådet och budskapet ett direkt samband men ännu är inte det fastställt.

Det är hemskt och obehagligt att detta har hänt. Ännu värre är om det är som det misstänks vara, att handlingarna är ett terrorattentat med syfte på att verkställa det som skrevs i mejlet till Säpo och TT. Det är också ett obehagligt sammanträffande att jag skrev just om Vilks och hans konst just igår.

Jag förmodar att handlingen kommer att leda till en rad spekulationer och konspirationsteorier och det skulle förvåna mig om inte samband så småningom börjar dras till Wikileaks. Än en gång säger jag ”leaka” sånt här till säkerhetsstyrkan, spåra organiserad brottslighet och rädda tusentals liv! Använd denna kapacitet konstruktivt!

Hittills har jag fruktat ett E-kaos av något slag, dvs. upplopp, kaos som hänför sig till det elektroniska kommunikation som finns idag. Men just idag känns denna typ av terror helt plötsligt närmare och man undrar var vi är på väg?

Händelsen kommer tragiskt nog att leda till ett utbrett islamofobi och troligen ge en del främlingsfientliga rörelser, partier vatten på kvarn. Man får dock inte glömma bort att om det nu skulle vara den typ av terror som det antyds på, så är Sverige inte ensam utsatt. Det är en liten grupp mot världen, inklusive människor och utvecklingen i sina egna hemländer.

 

 

Media om händelsen: SvD,Dn, Expressen,Aftonbladet, Imam om dådet, Expresen om att Säpo varnades, ,


Wikileaks eller Wikifreaks?

Kategori: Allmänt

Jag har medvetet avhållit mig under en längre tid från att skriva eller överhuvudtaget uttrycka min åsikt om de senaste aktualiteterna. Men idag kom vändpunkten när jag läste Karl Sigfrids och Mary X Jenssens artikel i Svd:s Brännpunkt. Genom att framhålla vikten av det fria ordet skriver dessa två bloggare om vad de anser Sverige vara skyldig att göra i Wikileaks ”upploppet”. Missbruk av makt av alla slag är jag den första att fördöma. Med min bakgrund, dvs. som flykting på grund av krav på att ha samma humana rättigheter som alla andra, kan jag inget annat göra än att agera som det fria ordets väktare. Men verkligheten är inte svart eller vit och liksom det mesta i livet krävs det balans mellan vad som är ok och inte, även det i det ”fria odets” namn.

Under den senaste tiden (åren) har jag i mina tankar våndats över en rad handlingar som skett där hänsyn till konsekvenserna tycks varit helt obefintliga. I det fria ordets namn har enskilda människor valt att skapa kalabalik samtidigt som äventyrat andras tillvaro. Ett ypperligt exempel är Lars Vilks vars ”konstverk” väckte uppmärksamhet världen över. En handling som fick många att oförväntat försvara en grotesk men lagenlig handling, i yttrandefrihetens namn. Inte en endaste gång talade någon om tidernas krock som Vilks orsakade. Med det menar jag krocken mellan ytterligheten av civilisationen och det omoderna samhälle som råder i många delar av världen eller krocken mellan toppen av ateism kontra religiös fundamentalism. Med svenska och andra europeiska trupper världen över, tycktes vår kära konstnär aldrig haft tanken på effekten av sitt verk. Inte heller hade han övervägt vad han utsatte många ”nysvenskar” för.  

Jag tar upp ”Vilksaffären” då jag anser det vara ett utmärkt exempel på fartblindhet av en bortskämd tillvaro, där kontentan av att en handlar ogenomtänkt är att tusen tvingas försvara, däribland jag. Att Wikileaks revolutionerar med nyheter om maktens övertramp är jag inte heller motståndare till då jag tycker att granskning och viss övervakning är sunt, men även det har en gräns. Många ”läckor” verkar i mina ögon vara mer av maktuppvisnings karaktär än en rättskipningsaktion. Vad för nyttighet medför egentligen information om huruvida exempelvis Reinfeldt influeras av sin fru eller ej? Varför övervakar och ”leakar” man inte den organiserade brottligheten som trafficking, droghandeln och maffiaverksamheter istället? Eller är det så att en offentlig publicering av grov brottslighet plötsligt inte framstår som någon självklarhet?

Ett moral och etik reglemente borde därför finnas för alla internetanvändare i syfte att värna om hänsynstagande och minska risken för oönskade konsekvenser. Information om tidernas och omständigheternas betydelse i varje land borde belysas i större omfattning. Historiebeskrivning om västvärldens trångsynthet och barbariska handlingar från tidigare århundraden borde vara en möjlig parallelldragning till länder där tyranniskt förtryck utövas idag.

 

Länk till artikeln: SvD, Dn om "Nytt Wikileaks",

Bloggar: Annat relevant inlägg av Mary X, Karl Sigfrid