Mina Tre Kronor

Dags för gamar

Kategori: Allmänt

Under en längre tid har jag inte kunnat koppla bort mina konstanta tankar på lördagens illgärning, självmordsbombaren i Stockholm city. Enligt säkerhetspolisens senaste presskonferens är mannen till 98 procent identifierad och var sannolikt på väg till en plats där det fanns många människor.  Det första man tänker då på, är turen i oturen, nämligen att brottet inte gick som säkerhetspolisen misstänker ha varit planerat.  Lyckligtvis skadades inte många människor och som det sägs är samtliga lindrigt skadade .

Nu arbetas det för fullt med undersökningar och spårningar av medbrottslingar till den nu döde gärningsmannen.  Var detta spårningsarbete leder till, återstår att se. Enligt de senaste nyheterna leder en del spår till staden Luton i England vilket kan göra Engelsk säkerhetspolis minst lika angelägna som oss att fortsätta spanningen/spårningen av eventuella medhjälpare.

En annan tanke är också hur detta kommer att påverka tillvaron, vilka som kommer att ”gama” sig på händelsen. Med det menar jag intressegrupper som kommer att använda händelsen i syfte att tala för egen sak. Dessvärre kommer jag på en hel del sådana.

Den första är extremistsgrupper med främlingsfientlig agenda och dessvärre numera även politiska partier. Den andra gruppen är givetvis fundamentalistiska extremistgrupper som gärna vill bygga upp fördomar mot islam. På så sätt kan de eventuellt lyckas få fler anhängare som ska ”försvara” islam. Sen är det inte helt omöjligt att både en del proamerika och antiamerika rörelser tar tillfället i akt att propagera för resp. emot USA och insatserna i Afghanistan.

Men min farhåga är att människor förblindas av detta illdåd och glömmer bort att det faktiskt var en enda människa som utförde dådet. Kanske kommer man att kunna spåra upp en grupp, men det är långt ifrån 1,5 miljarder religionsutövare av islam som det uppskattas finnas i världen.


Dagsfärsk media om händelsen: Dn,SvD, Expressen,Aftonbladet, ,


Kommentarer

 • skidåkarn säger:

  Man blir besviken när man hör för egen sak i detta sammanhang.jag tycker man ska samtala med alla grupper invandrare,svenskar,politiker,kristna gruperingar mm. de som ej kan/vill samarbeta med alla behöver ej fälla några kommentarer tycker jag. för ingen vill väl att detta ska bli vardag som i många andra länder. Vakna upp nu släpp fördommar och egoism låt alla få sin röst hörd.

  Min uppfattning när det gäller självmordsbomare är att de drogats dvs. missbrukar i kombination med hjärntvätt (ofta då religösa inslag). för vem skulle annars vilja döda många oskyldiga individer.

  2010-12-13 | 23:39:38
 • Deshira Flankör säger:

  Hej Skidåkarn,

  Tack för besöket och din kommentar!

  Jag håller med i ditt inlägg. Visst kan man fundera på hur en tvåbarns förälder väljer sitt öde på det sättet han gjorde. Man önskar att man kunde säga att han hade drogats, men dessvärre tror jag inte att man kan drogas dag in och dag ut under en längre tid samtidigt som personen i fråga har agerat som vanliga människor, haft ett vanligt arbete och bott i ett vanligt bostadsområde. Däremot tror jag att droger kan förekomma i öppna krig. Jag tror istället att överlevnadsmekanismen är det starkaste inbyggda vapen människan har. Genom att måla upp muslimer som syndabockar, genom att indoktrinera fattiga och kanske mindre insatta människor (människor som saknar både utbildning och kommunikation med omvärlden) kan man bygga upp överlevnadsmekanismen. I kombination med en indoktrinering av en ”religiös” skrift där allt är tolkat och omvandlad till sin egen fördel är detta en farlig kombination.

  En bra illustrering till det jag säger görs i alla ”Rädda jorden från andra planeter” filmer som brukar måla upp en bild om att människorna blir mer enade än någonsin när de har en gemensam fiende.

  Det finns en anledning till att diktaturregimer censurerar, nämligen för att avhålla människor från att bilda sin egen uppfattning.

  Jag såg ett program på TV som behandlade det omtvistade ämnet burka på Frankrikes offentliga platser. Helt plötsligt var det fler kvinnor som började praktiskt utöva slöjbärandet och religionen. Denna känsla av att Västvärlden inte gillar oss, dvs. överlevnadsmekanismen hade väckts även i mellanöstern där fler kvinnor frivilligt hade börjat bära slöja eller burka.  Man står alltid närmast sig själv heter det och visst kan man förstå det. När någon inte tillåter dig att vara dig själv eller på något sätt visar avstånd till dig, inte går du och kramar om denne då?! Min uppfattning är att överlevnadsmekanismen är en sådan drog du talar om.  Må väl!

  Hälsningar,

  Deshira

  2010-12-14 | 11:48:09

Kommentera inlägget här: