Mina Tre Kronor

Terroristbrott

Kategori: Allmänt

Det är sällan och förhoppningsvis sista gången man vaknar till fruktansvärda nyheter som dagens. En man sprängde sig själv mitt i centrala Stockholm. Motivet tycks fortfarande vara oklar, men handlingen tyder på att det är ett terrorattentat mot Sverige. Säkerhetspolisen och TT ska strax innan ha fått ett mail med budskapet som enl. Svd lyder på följande sätt "nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör.".  Svenska trupper i Afghanistan och Lars Vilks målningar tycks ha varit upphovet till mannens budskap. Sannolikt har dådet och budskapet ett direkt samband men ännu är inte det fastställt.

Det är hemskt och obehagligt att detta har hänt. Ännu värre är om det är som det misstänks vara, att handlingarna är ett terrorattentat med syfte på att verkställa det som skrevs i mejlet till Säpo och TT. Det är också ett obehagligt sammanträffande att jag skrev just om Vilks och hans konst just igår.

Jag förmodar att handlingen kommer att leda till en rad spekulationer och konspirationsteorier och det skulle förvåna mig om inte samband så småningom börjar dras till Wikileaks. Än en gång säger jag ”leaka” sånt här till säkerhetsstyrkan, spåra organiserad brottslighet och rädda tusentals liv! Använd denna kapacitet konstruktivt!

Hittills har jag fruktat ett E-kaos av något slag, dvs. upplopp, kaos som hänför sig till det elektroniska kommunikation som finns idag. Men just idag känns denna typ av terror helt plötsligt närmare och man undrar var vi är på väg?

Händelsen kommer tragiskt nog att leda till ett utbrett islamofobi och troligen ge en del främlingsfientliga rörelser, partier vatten på kvarn. Man får dock inte glömma bort att om det nu skulle vara den typ av terror som det antyds på, så är Sverige inte ensam utsatt. Det är en liten grupp mot världen, inklusive människor och utvecklingen i sina egna hemländer.

 

 

Media om händelsen: SvD,Dn, Expressen,Aftonbladet, Imam om dådet, Expresen om att Säpo varnades, ,


Kommentarer

 • Inge säger:

  Wikileaks, Wilks och fredsbevarande trupper i Afganistan.

  Ett mycket bra och tänkvärt inlägg, som blev med kraft besannat strax efter att du lagt ut.

  Många hemligheter i vår värld mår bra av att avslöjas, men organisationer som Wikileaks och personer som ”konstnären” Wilks borde tänka längre än till sin egen snöda vinning, och fundera på vad de riskerar ställa till med för enskilda personer, för stater och i förlängningen kanske för världsfreden.

  Vad Wilks har för baktankar är lätt att räkna ut, en plats i rampljuset och möjligheten att tjäna några kronor på att hålla föredrag. Annars lever han kanske på konstnärsstöd, vem vet! Hans plockepinn vid Kullen går ju knappast att sälja.

  Vad Wikileaks har för affärsplan är svårare att räkna ut. Snöd personlig vinning ligger nära till hands. Någon borde leaka Wikileaks. Hur ser organisationen ut, och vem ligger egentligen bakom.

  Julian Assange kan ju knappast vara det hela, han kanske bara är, på terrorist språk ” nyttig idiot” i händerna på större krafter.

  Du luftade ännu en bra ide. Någon borde starta ”CrimiLeaks” med underavdelningar för b.l.a. knark och smuggelcigaretter. Där om någonstans borde vara mycket att hämta, så omöjligt bör det inte vara. Jag tror många skulle vara beredda att donera pengar till en sådan verksamhet som förutom att den skapar personliga tragedier är det som finansierar otryggheten på våra gator och torg.

  2010-12-12 | 12:27:34
  Bloggadress: http://jagitrekronor.blogg.se/
 • a.v säger:

  Mycket intressant inlägg! Du är riktigt bra.

  2010-12-12 | 18:38:59
 • Deshira Flankör säger:

  Hej Inge,  Tack för din kommentar! Jag håller med dig när du skriver ” Många hemligheter i vår värld mår bra av att avslöjas, men organisationer som Wikileaks och personer som ”konstnären” Wilks borde tänka längre än till sin egen snöda vinning, och fundera på vad de riskerar ställa till med för enskilda personer, för stater och i förlängningen kanske för världsfreden.”  Jag efterlyser därmed ansvarsfullhet i hanteringen av dessa hemligheter. Att man lägger ut hemlighetsstämplad material till allmänheten på det sätt de har gjort, bevisar brist på omdöme. Hur många extremistgrupper skulle inte all den informationen kunna ”trigga” upp. Det skulle kunna leda till tragedier i katastrofala mått. Var är samhällsnyttan i det då?  Det finns internationella domstolar som behandlar alla sorts ärenden (även krigsförbrytelser) och vare sig vi är misstänksamma eller ej mot dessa måste vi försöka lita på dessa, för alternativet skulle vara att var och en tar lagen i sina egna händer, vilket inte känns så lockande.  Du nämner tanken på möjliga ”större krafter” bakom Wikileaks och det tål att fundera på.  I övrigt anser jag att alla makter skulle granskas, däribland diktaturregimer, terroristverksamheter och som jag så många gånger nämnt organiserad brottslighet.  Hela denna ”affär” är bra, oavsett om Wikileaks fortsätter sin verksamhet eller ej, då skickar signaler till möjliga maktmissbrukare att ingen kan gå obemärkt med sina olämpliga / omoraliska gärningar.  Med vänliga hälsningar,

  Deshira

  2010-12-13 | 12:56:32
  Bloggadress: http://jagitrekronor.blogg.se/

Kommentera inlägget här: