Mina Tre Kronor

Balansen mellan stat och individ

Kategori: Allmänt

Kanske för er som är svenskfödda och även genomgått 70 talet i vuxen ålder är inte detta något nytt, men det kan ändå vara bra med en uppfriskning av minnet. Jag syftar till en söndagskrönika som publicerades på SvD den 24 januari. Läs den!

Som det sagts många gånger ”vinnaren skriver historien” och påståenden hur detta land skulle ha byggts upp har jag vuxit upp med, i mina ”svenska” hemtrakter.  Men företeelser som 70: talets löntagarfonder m.fl. har inte undgått mig, i alla fall inte informationsmässigt. Det tillsammans med min personliga utgångspunkt att människan behöver uppskattning och uppmuntran till vidareutveckling, har bidragit till min skeptism gentemot det samhälle jag vuxit upp i.

Otåligt ser jag fram emot aprilmånad då de rödgrönas budget presenteras. Kanske kommer det nya idéer, nya förhållningssätt som innebär att lösningarna på statsfinanserna inte blir så enkla, dvs. att när pengar inte räcker till, höja skatterna. Sådana drastiska åtgärder som jag anser bör komma i absolut sista hand, reflekterar brist på engagemang och kreativitet.

Att ledande politiker tror sig mäkta den möjligheten att omfördela våra inkomster som de vill, är en absolut missuppfattning. Skattepolitiken måste vara solidarisk, humanistisk men ännu viktigare rättvis. Statskassan är inte heller något som ägs av ett regerande parti, utan det är dina och mina pengar. Det är du och jag som ger partierna i uppdrag att förvalta våra pengar på ett bra sätt. Vi ska kunna lita på att den som tar på sig uppdraget anstränger sig för att på ett effektivt sätt bygga upp välfärden och skapa förutsättningar för en bättre framtid för dina och mina barn.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: