Mina Tre Kronor

Ett värdigt arbete?

Kategori: Allmänt

Dessvärre missade jag hela debattprogrammet på svt ikväll, men det debbaterades flitigt om sjukförsäkringen och jag hörde några kommentarer både för och emot sjukförsäkringsreglerna som gäller idag. Ena parten pratade om arbete utifrån arbetsförmåga, även om så gäller någon timme om dagen, medan en tjej ifrågasatte värdigheten i att jobba bara någon timme om dagen för exempelvis Samhall.

Det är naturligtvis en definitionsfråga utifrån den enskildes värderingar och inställning till livet. Det är lika illa att en person som gärna vill vara sysselsatt får dörren igenslagen i ansiktet, genom att man dömer ut denne som oduglig till arbete, som att en person som ligger i dödsbädden skulle tvingas till arbete för att överleva.

Personligen skulle jag hellre föredra att svara på frågan om jag arbetar, ja jag arbetar på deltid än att jag skulle säga, nej jag är förtidspensionerad pga. sjukdom för att sedan möta frågeställarens ömkande min. Tänk på att allt man säger påverkar oss inombords, om ens till en bråkdel . Tänk på när man t. ex hör någon tala om en svår sjukdom, exempelvis cancer. Jag är övertygad om att någonstans inom dig rör det sig en negativ känsla av att bara höra eller läsa ordet.

Min poäng är att värdigheten ändå bör framhävas av att man gör en insats oavsett dess omfattning eller karaktär. Jag vill att alla ska känna av att de är behövda och se livet med positiva ögon, varför jag tror starkt på inkludering av alla, friska som sjuka och eliminering av utanförskap.

Alliansregeringens sjukförsäkringsregler som gäller idag är trygghet för de som är sjuka, ett förstärkt skydd för de som är svårt sjuka, men också vägar tillbaka genom rehabiliteringssatsningar. 80 procent i ersättning gäller för de som är svårt sjuka. 17 miljarder kronor satsas idag på en arbetsinriktad rehabilitering! Det är den största satsningen som har gjorts i detta syfte i detta land!

Nu ska jag söka upp kvällens debattprogram på svt-play ;)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: