Mina Tre Kronor

Människor ska inte gömmas och glömmas

Kategori: Allmänt

 

Under dessa dagar läser jag en bok som handlar om en kvinna som ofrivilligt hamnar i arbetslöshet och där jag är just nu är hon långtidssjukskriven. Hittills tolkar jag hennes arbetslöshet som hennes verkliga sjukdom och boken belyser en verklighet som berör mig på djupet. Vid kvällens aktuelltsändning tänkte jag på denna bok och författaren som skrivit den i och med att boken är egentligen hennes dagbok under en lång och jobbig period.

Aktuellt presenterade en utvärdering som har gjorts av Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen där 370 personer har fått ett riktigt arbete. Arbetsförmedlingen bedömer detta som ett gott resultat. Hälften av de som gick över till arbetsförmedlingen ingår i någon sorts åtgärdsprogram vilket, enligt en undersökning som arbetsförmedlingen gjort, uppskattas av deltagarna. Hälften har valt att åter ansöka om sjukskrivning. Oppositionen kallar detta för ”stupstock” och är föga förvånande motståndare till denna reform.

Nu har jag inte läst min bok färdigt, men utifrån det jag har läst känner jag att om reformen räddar en enda människa från den verklighet som beskrivs i boken, är jag glad för den. Det skulle vara direkt hänsynslöst av  regeringen att, som tidigare regeringar inte ge människor en chans tillbaka till arbetslivet. Dessa människor som också troligen känner besvikelse över det sätt att avsluta sin arbetsföra tid på, för att inte tala om att det också är ett oekonomiskt sätt att gå i pension på.

Press: Svt, SvD,

Kommentarer

 • Erik säger:

  Håller med dig. Att vara sjukskriven är ett helvete och jag gör vad som helst för att komma ur sjukskrivningshhelvetet. Men hela tiden tycks man tillbaka av läkare som vill att man är sjukskriven i minst 1,5 år till, hela tiden. Så jag tycker det är bra att regeringen har gjort en förändring där man ska tillbaka ut i livet igen.

  2010-07-15 | 23:51:13
 • ¨Göran Bilt säger:

  Regeringens magiska utförsäkring är skit helt enkelt. Varför inte gå på sossarnas linje med en vilkorad utförsäkring, där alla får en garantitid därefter et individuell prövning av huruvida man bör går till AF eller fortsätta vara sjukskriven? Anledningen min vän är att det är en bra ide som sossarna tagit fram. Då kan inte patiansen gå ut. Omöjligt. Det vore ju att erkänna att man gjort fel...

  2010-07-16 | 00:32:39
 • S.G säger:

  När du kommer in i den riktiga verkligheten och ser vad alliansen har ställt till med, då förmodar jag att du använder huvvet till mer än att bara bära en mössa.

  Det tar mig med min nuvarande "lön" ca 1,5 år att komma upp i statsministerns nya månadspeng. Hur mycket kostar inte alla ministrars vidlyftiga statsrådspensioner staten, det är det ingen som vågar ta upp eller ens begära en revision på. oavsett partifärg.

  I augusti tillhör jag dem som nytt blir utförsäkrade och skall stå till A-F:s förfogande. Alla läkare och A-F:s utredningsenheter som har bedömt mig under mina 10 års frånvaro från arbetslivet pga. ständig värk. Har de ljugit och farit med osanning bara för att sko sig på oss sjuka? Men F-K:s utredningspersonal är sanningsärliga ? Nädu.

  En sak skall du veta F-K lägger ner en heldel på utredningar som kränker sjuka till den milda grad att allt verkar hopplöst man orkar helt enkelt inte att överklaga, det räcker att F-K:s handläggare tror att du kan klara ett arbete för att du skall mista den livlina som du har och sedan hamna längst ner på samhällets stege, för så känns det att leva på soss bidrag.

  Jag har en utredning gjord av "specialister" totalt är det 37 felaktiga påståenden för att belysa att min värk inte alls är värk utan att jag tror att jag har värk, denna utredning gjordes 2007. Jag påtalade dessa felaktigheter för F-K och utredningsenheten men absolut inget gensvar. Tro inte efter vad du läst i en bok, skall du skriva om de nyfattiga = de sjuka så sätt dig in i deras öden.

  2010-07-16 | 03:53:37
 • Deshira säger:

  Hej S.G, Göran och Erik och tack för er uppmärksamhet.  Till S.G

  Människor som inte kan arbeta pga. sjukdom finns och kommer att finnas i all framtid. I vårt samhälle finns det inget utrymme för missbehandlingar av sjuka, men det betyder heller inte att de som kan och vill hitta tillbaka till arbetslivet inte ska få göra det. Jag saknar både kunskap för att uttala mig om just din situation, men jag vill tro och hoppas på att du ska få det bästa bemötandet och stödet som du såväl förtjänar.


Kommentera inlägget här: