Mina Tre Kronor

En provapå månad av rödgrön politik

Kategori: Allmänt

Fyra av tio anser att de har fått bättre ekonomi skriver SvD idag. Tv 4  som presenterat undersökningen gjord av Novus framställer detta som ett gott resultat men personligen är jag inte nöjd med dessa svar då en förbättrad ekonomi har tillfallit alla som arbetar. Det får mig att undra om det är så få som har koll på sin ekonomi?  Eller är det så många som har blivit arbetslösa i och med finanskrisen?  Jag tror att majoriteten, av de svarande i denna undersökning, som både arbetar och anser sig ha sämre eller oförändrad ekonomi varken läser sin lönespecifikation eller har det knapert om pengarna. Uppenbarligen förbrukar man allt man har utan någon närmare planering. För en sån som jag, med en annan bakgrund, framstår sådana handlingar som bortskämda när en människa inte ens märker att trots att ytterligare ca 7 procent av lönen tillgodoses dem.

Detta gör att jag undrar hur en provapå månad av rödgrön politik skulle förändra resultatet av en undersökning som Novus. Kanske skulle de flesta arbetande inse att inte ens fackförbunden skulle åstadkomma löneförhöjning med ca. 1700 kr i månaden. Kanske skulle fler inse att deras barn har svårare att hitta jobb på grund av fördubblad arbetsgivaravgift. Kanske skulle fler inse att förtidspensionering inte är en lösning på någonting utan en städning av dåliga siffror i statistiken. Kanske skulle fler inse betydelsen av landsbygdsfientlig politik där höjda bränslepriser och kilometerskatter gör resandet omöjligt. Kanske skulle fler inse betydelsen av storstadsfientlig politik där boendet äter upp större delen av inkomsterna. Kanske, kanske, kanske..

Jo, jag är nog övertygad om det, en provapå månad av rödgrön politik är just vad många av oss skulle behöva för att inse värdet av världens bästa statsfinanser och en statlig uppmuntrande och stödjande grundinställning. För det sägs ju att "man vet inte vad man har förrän man har förlorat det"

Press: SvD,
Annan läsvärd blogg: Kent PerssonKommentarer


Kommentera inlägget här: