Mina Tre Kronor

Ett gemensamt ansvar

Kategori: Allmänt

Visst är det som Reinfeldt säger att jobben håller ihop samhället. Debatterna är i full gång nu. Ibland får vi konkretare besked och ibland går debatterna oftast ut på tolkningar vad motståndaren just sa. Oppositionen framhåller att de vill beskatta löntagare och pensionärer lika, utan att precisera om det innebär en skattehöjning för löntagare eller skattesänkning för pensionärer. Men vi väntar ivrigt, för även det beskedet måste de kunna ge redan nu till våren.

En sak har de dock båda rätt och gemensamt, att skatter är statens i särklass största intäktskälla och alla förändringar blir märkbara. Fördelningen av skatterna bör därför granskas och utvärderas. Ska vi satsa på investeringar till ett långsiktigt alternativ som innebär bättre värde för utfört arbete som i sin tur gör livet bekvämare, sjukskrivningarna mindre och arbetsviljan större. Eller det andra alternativet att slösa med dem skoninslöst för att sedan höja så fort det kör ihop sig. Ett kortsiktigt effektivt alternativ, men som med stor sannolikhet leder till ökat missnöje, motvilja till arbete och slutligen hög arbetslöshet.

Det är dock inte bara partiernas ansvar att presentera lösningar. Det är minst lika mycket medborgarnas ansvar att granska, utvärdera och göra sin röst hörd. Jag kan känna stor förvåning och frustration över den motvilja som finns bland många att sätta sig in i debatterna och bemöta det som sägs. ”De borde marknadsföra det bättre” har jag fått höra de senaste gångerna jag frågade ut folk i min omgivning om de är medvetna om vad exempelvis jobbskatteavdraget har inneburit för dem. Även vi som medborgare har ett ansvar att åtminstone höra på det som framförs.

Som det har sagts många gånger, är Sverige ett av de länder som finanskrisen varit skonsammare mot. Räkna bort skattelättnaderna som alliansregeringen har infört sedan 2006 och räkna om! För att inte räkna med de jobb som ROT-, RUT, JSA, förtidspensionärsreglerna och andra arbetsfrämjande incitament, har skapat. Pensionärsskatternas sänkningar tillsammans med fastighetsskatten bör ha utgjort en betydande inkomst för landets pensionärer. Idag presenterar alliansregeringens partiledare en tredje skattesänkning om totalt 5 miljarder kronor. Läs mer om det här!

När nu regeringen står för positivism och framåtanda hoppas jag att landet fortsätter i samma tänkesätt under kommande år. Jag vill inte se att Sverige går baklänges in i framtiden.  

Jag uppmanar alla att granska och utvärdera de politiska alternativen i Sverige, både på kort och lång sikt. Vilket land vill vi ha i framtiden? Vårt val i september kommer att få en avgörande betydelse!ETIKETTER: Hård debatt om pensionerna Svt Play- debatt om pensionerna

Kommentarer


Kommentera inlägget här: