Mina Tre Kronor

En ideologisk principiell fråga före 11 400 jobb

Kategori: Allmänt

Personligen tycker jag att alla obefogade kritik om både avdraget för hushållsnära tjänster såsom Jobbskatteavdraget har blivit aningen för mycket. Men man kan inte låta bli att gång på gång dras in i debatten då eventuella förändringar riskerar så många människors framtid. Jag förstår inte att man obehindrat kan kritisera regeringen för varje steg de tar utan att själv behöva stå till svars för en alternativ lösning.

På agenda igår debatterade näringsministern Maud Olofsson och socialdemokraten Luciano Astudillo om ROT-avdraget, då Mona Sahlin inte var mottaglig för den debatten. På plats berättade Luciano att oppositionen hade kommit överrens om att skrota ROT-avdraget. Mona Sahlin dök istället upp imorse på Svts studio för att meddela att uppståndelsen kring ROT-avdraget har att göra med att det faktum är en principfråga för oppositionen, nämligen att inte gynna de sk. ”rika”. Då frågar man sig om det är så mycket som svenska folket är värt för oppositionen? Att man låter 11 400 människors framtid vila på en skör tråd bara för att inte gynna någon annan. Däremot var man beredd att satsa hundratals miljarder för att rädda 3400 jobb på SAAB. Har 3400 ingenjörsrelaterade yrken större värde för oppositionen än 11 400 städare, barnvakter och hantverkare?

Personligen tycker jag att oppositionen har mer än en gemensam politik att ta fram. De bör först och främst börja arbeta med ideologiernas grundvärderingar. Att man talar om sk. ”tjänstefolk” reflekterar det bara på deras nedvärdering av vissa människor i vårt samhälle. Alla måste finnas och har ett stort värde i ett fungerande samhälle.

En annan sak som jag reflekterade över dagens intervju med Mona Sahlin, var frågan om vad hon skulle ha gjort med ROT-avdraget om hon personligen fick bestämma. Hon svarade med att hon istället skulle lägga pengar på att hjälpa företagen. Nämligen att göra det lättare för tjänstesektorn att anställa och inte genom att skapa skattelättnader för köparna.  Det får mig att undra om hon har förstått poängen med ROT-avdraget. Har oppositionen förstått att det är efterfrågan som styr utbudet och inte tvärtom?

Det är genom att göra det fördelaktigt för köparen att kräva faktura som man ser till att utföraren gör rätt för sig vad gäller F-skatt. Funderar oppositionen någonsin på bakgrundsfaktorerna med olika reformer eller envisas de med att se sig blinda endast för att dessa reformer omfattar så som Sahlin uttryckte det ”principiella frågor”? Är Sveriges framtid en principsak för oppositionen?

Länk: Agenda, Godmorron Sverige

Kommentarer


Kommentera inlägget här: