Mina Tre Kronor

Moderatkvinnornas initiativ till energispridning

Kategori: Allmänt


Inspiration är bara ett ord av vad man fick ut av moderatkvinnornas inspirationsdag. Energi- och kraftgivande är ytterligare ord som ännu bättre beskriver denna dag.

Magdalena Anderson, moderatkvinnornas ordf. öppnade upp mötet för att sedan lämna ordet till Mark Levengood.
Karisma har jag förstått sedan länge att denna karl har men att han var en sådan inspiratör och föreläsare har faktiskt undgått mig. Med alla sinnen vidöppna försökte jag ta till mig och memorera vartenda ord som sades. Mark var oerhört komisk under sina tal och valde att däribland framföra riktigt slagkraftiga budskap.

Talare nummer två var underbara Cecilia Af Jochnick. Jag hann bekanta mig med henne under lunchpausen och hade inte en aning om att just hon stod på tur att tala. Hon hann naturligtvis vinna min uppmärksamhet redan då, även om den lilla stunden inte var en bråkdel av alla bra och kloka ord hon sa under sin föreläsning. Hon talade om Kvinnligt och Manligt och hade tagit sig rätten att kartlägga skillnaderna könen emellan. Det gjorde hon alldeles utmärkt och underhållande. Hennes överdrivna exempel var bitterljuva sanningar och jag önskar alla kvinnor i vårt samhälle hade möjlighet att lyssna och ta till sig dessa. Förhoppningsvis hade det väckt en och annan tanke som i sin tur gjort oss kvinnor mer stödjande och mindre dömande mot varandra.  Varför klaga på män och döma ut kvoteringar när vi egentligen har varandra?!

Den tredje talaren var Hidayet Tercan. En invandrartjej som till utseendet såg oerhört ung ut, någonstans kring 30 år. Tydligen är hon född 1971 vilket gör henne lite äldre än vad jag trodde. Hennes berättelse får en dock att tro att hon måste vara 80 år. Och mina vänner som säger att jag är mycket handlingskraftig. Jag framstår som handlingsförlamad jämfört med denna kvinna.

Hennes resa var långt ifrån en saga även om det ofta uppfattades som det, men endast för att det verkade lite väl enastående för att det skulle vara sant. Jag kan punktvis rada upp några saker som jag minns hon berättade om sig själv.

- hon kom till Sverige illegalt med 8 syskon och mamma

- sökte asyl

-blev avvisad

- gick under jorden

-  fick uppehållstillstånd

- läste SFI i tre år för att sedan bli anvisad till att bli ett ”systemfall”, vilket innebar att läsa ytterligare 3 år på SFI för att överhuvudtaget få börja arbeta

- såg till att hon blev testad på sin svenska för att sedan gå sin egen väg och börja arbeta på en pizzeria

- arbetade ideellt på Röda Korset där hon också började föreläsa

- blivit headhuntad till att sitta i ledningsgruppen för att utveckla framtidens bank som då skulle ersätta Föreningsbanken och Sparbanken till Föreningssparbanken (nuvarande Swedbank).

- arbetade med affärsutveckling inom Åhléns koncernen

- sa upp sig för att sedan starta upp sitt nuvarande vårdbemanningsföretag som har 300 anställda.

Någon gång nämndes det också någon tillställning som hon deltagit i som en av de 4 huvudtalarna och där en annan huvudtalare var Kofi Annan.

Häpnadsväckande tycker jag själv och det otroliga var att hon hela tiden framhöll att hennes drivkraft var oförmågan att se hinder och vägran att få saker serverat för sig. Vilken hjältinna! Det måste också tilläggas att denna kvinna inte har någon särskild utbildning mer än livet och brisen på valmöjligheter.

Komikern Göran Gabrielsson var också en alldeles särskild krydda i denna tillvaro, även om jag personligen anser att samtliga föreläsare var oerhört duktiga på att framföra budskap samtidigt som en underhållande stämning.

Det var många kvinnor i min närmaste omgivning jag kom att tänka på idag, kvinnor som jag gärna hade unnat samma underhållning, inspiration och energi som jag själv fick."Först gör man saker, sedan kommer inspirationen" /Mark Levengood


Ps. Är du nyfiken på ytterligare detaljer på vad som sades idag så får du gärna fråga mig. Jag har redan spridit vidare dagens upplevelse så många gånger idag att jag kan det i sömnen :-) Ds.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: