Mina Tre Kronor

och så välkomnar vi till Sverige

Kategori: Allmänt

Det är på tiden att nyanlända invandrare bemöts med en introduktion av arbete och inte som det hittills varit passivitet. Arbetsmarknadsutskottet har presenterat nya regler som ska göra det lättare för nyanlända invandrare att komma in i samhället. Oavsett vilket skick de befinner sig i, hjälper det deras tillvaro att snabbt ge sig in i sysselsättning, lära känna det svenska samhället och därmed erfara både samhörighet och egenvärde. Under hela mitt liv i Sverige har jag förvånats över hanteringen med invandraruppgiften genom att enkelt gömma undan människor i flyktingförläggningar med sociala stöd som tröst.

När man som flykting kommer in till landet är det största och bästa beskedet man kan få, att komma in och få, även om tillfälligt, bosätta sig i Sverige. Vid det läget är man så tacksam och glad att entusiasmen sprudlar ifrån alla håll. Det är då samhället ska introducera ansvar och sysselsättning. Den integrationspolitik som vi känner igen sedan tidigare går tyvärr ut på att omedelbart placera flyktingar bland människor som redan befinner sig i en passiviserad värld och vars inställning och förtroende till samhället är svagt.

Jag har redan publicerat inlägget nedan för länge sedan i denna blogg, men det passar att åter publicera den just idag. Den är från en tacksam och entusiastisk flykting som nyligen fått besked om att få tillfällig skydd i Sverige, nämligen min far. När vi fick permanent uppehållstillstånd sökte vi upp den stad som snabbast erbjöd möjligheter till utbildning och integration, även om det innebar iskalla lilla Boden.  

Brevet lästes upp vid någon tillställning i Karlskrona. Det saknas i skriftformat men finns till en viss del inspelat på ett videoband. Början av talet missades vid inspelningen.

..... den förtryckta albanskaminoriteten, från det äldsta balkanfolket i Europa, vänder vi oss till er välsignade bröder med de här orden:

Ni kära modiga folk, ni som har skapat en värld med de skarpaste vapen, frihet och demokrati. Ni använde inget överflöd av ord, ni genomförde det andra talar om! Ert vapen frihet och demokrati, erövrade världen samtidigt som ni lyckades stå emot de andra krafterna från både öst och väst.

Ni var bland de första som hade mod att höja rösten mot orättvisor och diskriminering, förtryck och exploatering oavsett vilken ras, religion eller språkgrupp de tillhörde. Istället använde ni er av vänligt bemötande med det varma hej och välkommen. Ni stod emot diktatur oavsett vart den kom ifrån.

Ni var bland de första som tog emot folk som fick lämnade sina hem, slita sina rötter och fly från diktatoriska regimer. Ni erbjöd dem mänsklig värme och samma villkor som ert eget folk har. Med denna humanitära process kämpar ni emot reaktionära politiska grupperingar och med all cynism som de förtjänar, tar ni avstånd från deras handlingar med det enkla "hejdå".

På det här sättet blev ni legendariska i demokratiseringssträvan och ett land av blommor och  frihet. 

Vi ska kämpa med att följa era spår, alla vi som vill leva i kärlek och broderskap.

Kommentarer

 • Ingvar säger:

  Ett religionskrig är så gott, som oundvikligt, här i Sverige, då våra barnbarn kommer upp i medelårs åldern. En chans till att stoppa detta finns, och det är att det islamiska folket omskolar sig till kristen religion istället. Ty deras utomeuropeiska religion, ligger absolut inte i samklang med våran kristna, som vi haft här i Norden, sedan asatron för tusen år sedan, över huvud taget.

  Eller så måste också den islamska invasionen hit till Sverige stoppas. Detta är ett direktiv. Innan dessa har blivit i majoritet och sätter in sina sharialagar här!

  Det går fort tills dom har blivit den största folkgruppen, tack vare deras höga nativitet. Och detta i svenskarnas egna hemland, som det ser ut nu, så måste hela regeringen bytas ut, mot en mera Sverigevänlig och kristen regering. Ty våra förfäder, som byggt upp vårat fäderne land ligger alla i jord nu.

  Tänk om de finge den minsta aning om att deras efterkommand i led ger bort deras byggnadsverk, till ett helt annat folk utomeuropeiskt folk, med en helt annan utländsk diktatorisk religion, som absolut inte hör hemma här uppe i Norden!

  Jag skäms faktiskt,

  2010-03-25 | 15:59:35
  Bloggadress: http:// Ingvar Rydquist
 • Deshira säger:

  Hej Ingvar,  Tack för besöket! Dessvärre håller jag inte med dig i din syn på vår tillvaro. De som du kallar för ”islamiska folket” är inte ett problem för Sverige idag och med största sannolikhet inte kommer att bli det i framtiden. Det av två skäl, den religiösa fundamentalismens epok är snart över, det vi ser i mellanöstern idag är desperation över faktum att så håller på att bli. Det andra skälet är att andra-tredje-fjärde generationens invandrare anpassas till det samhälle de lever i och för var generation blir det bara lättare och naturligare.  Personligen ser jag inte skillnad på människor och människor utan som jag i ett tidigare inlägg skrivit, det är tiden och omständigheternas prägel på tillvaron som formar oss till dem vi är idag. Alla har vi varit där och det är inte allt för länge sedan som västvärlden ägnade sig åt det av många accepterad benämningen ”korståg”. Men på grund av olika omständigheter, ofta klimatet, har vi hunnit olika långt i utvecklingen. Nu råkar just Sverige ha hållit sig utanför krig hyfsat länge, men våra europeiska bröder plåstrar fortfarande om såren.  Rädsla är människans största fiende, men låt inte det ta över din medmänsklighet. Jag önskar dig se alla ”invandrare” som gör rätt för sig i detta land och att du inte lättvindigt smittas av andras uppfattningar som bygger på okunskap och missnöje.

  Av kommentaren du framfört, bedömer jag dig vara en bildad man och förväntar mig därmed större engagemang vad gäller källkritik.  Sen vad gäller sharialagarna så får jag en känsla av att dessa så småningom inte verkar höra hemma ens i de länder där de praktiseras idag, så även vad gäller den frågan uppmanar jag dig att känna dig trygg. Globaliseringen både vad gäller enade försvarsmakt såsom kommunikationen emellan talar också för en enad värld och utsuddade gränser. Det enda som kan få till stånd ett krig i Norden idag är oförutsedda kolossala naturkatastrofer.  Känn dig trygg för både du och dina invandrade förfäder har byggt ett starkt och bra land. Beundransvärt är också den medkänsla svenska folket visar trots brist på erfarenhet av krig och elände. Det är minsann inget att skämmas för!  Må väl!  Hälsningar/Deshira

  2010-03-26 | 10:41:49
  Bloggadress: http://jagitrekronor.blogg.se/

Kommentera inlägget här: