Mina Tre Kronor

Kunskapskontroller som föregångsexempel

Kategori: Allmänt

 

Igårkväll kunde den som ville, träffa Moderata företrädare i Brunns Skola för samtal om skolan. Martina Mossberg (M), ordförande i grund och förskolenämnden i Haninge, var samtalsledare. Det är beklagligt för de som missade detta tillfälle. Det är mycket intressant att träffa företrädare från andra kommuner, särskilt när det gäller en problemfråga såsom skolan har på sista tiden varit i Värmdö.

Martina berättade om skolpolitiken i Haninge och de bekymmer som gjort att Haninges skolor fortsätter visa förbättrade resultat år efter år.

Omställningen började efter att år 2003 kom Haninges skolresultat till att ligga sist i rankningen, dvs på 290:de plats. Därpå gjordes det en BRIS-undersökning som också visade att Haninges elever mådde sämst i Sverige. Det hela gjorde att samtliga politiker drog åt sig öronen och öppnade upp sig för förändringar. Det som gjordes var att man år 2006 införde något som heter Kunskapskontroller  och innebär en kontroll för samtliga skolor. Kontrollen genomförs på så sätt att man prövar alla elever, redan från förskoleklasserna varje år för att testa om de besitter förväntade kunskaper. Elevernas resultat skulle på så sätt belysa skolornas/rektorernas/lärarnas arbete genom att publiceras offentligt som gemensamt skolresultat för varje skola. Det resulterade i att Haninges skolor har förbättrat resultaten från att 2003 haft 56, 4 % av eleverna med fullständiga betyg till dagens 70, 5%, en ökning med 14,1 %. Observera att kunskapskontrollen infördes först år 2006. Allra bäst resultat visade elever som redan från förskolan har fått genomgå dessa tester, där dagens årskurs 5 ligger över riksgenomsnittet vad gäller nationella prov.

Martina Mossberg sa många kloka saker under kvällen, men jag som tillbringat mina första 5 skolår i ett annat land där betyg sätts redan från första klass, fastnade mest just för Kunskapskontrollen. Vi måste se alla barn, uppmärksamma motgångar så tidigt så möjligt för att sedan ha en chans till förändring och förbättring. Vi som har barn och kanske även de som minns sina barndomsår, vet om att en vecka i barndomen är lång tid, en månad känns som år och ett år som sekler. Att halka efter i skolan år efter år obemärkt får därmed katastrofala konsekvenser, i synnerhet för den enskilda eleven.

Nästa möjlighet att samtala om skolan är den 31/5 i matsalen på Kvarnbergsskolan. Har du barn eller bara allmän intresse till ämnet är du mer än välkommen att delta!

Övrigt:

Haninge kommun styrs sedan 2006 av 5 partier, Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, som har intagit en gemensam politisk plattform för mandatperioden.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: