Mina Tre Kronor

Ett sjunkande skepp eller slussning till nya lägre nivåer

Kategori: Allmänt

Luften rensas friskt bland socialdemokraterna. Är det fel på ledningen eller på politiken. I lägen som dessa verkar det finnas lika många olika åsikter som medlemmar i partiet. Jag besökte politometern för att se vilka som bloggar om saken och såg att många var socialdemokrater. Klickade runt på några bloggar bara för att se hur de man resonerar från sossevinkel. Vissa tycker att man borde ändra strategi för hur man förmedlar sin politik, andra tycker inte att Östros skulle vända kappan efter vinden genom prata som en moderat ”det ska löna sig att arbeta”. Den återkommande känslan är i alla fall att fokus tycks läggas på valstrategier och förmedlingsstrategier istället för själva sakfrågan, nämligen att tillmötesgå det som efterfrågas av folket. I en snabbföränderlig värld som vi lever idag där lyckligtvis denna förändring består av en generell bättre levnadsstandard behöver människor ett system som underlättar vardagen. Ett system som anpassas mer till människan och där friheten får ett större utrymme.

Hur ska då socialdemokraterna överleva i strävan att besvara denna folkopinion, med andra ord helt okänd mark? Mediekommunikationen och alla upplysningar om landet, människors faktiska läge, gör inte saken lättare för dem. Att faktiskt göra som man borde, fortsätter vara en dålig kopia på allianspolitik. Att gå helt åt vänster är också lite av det på japanska kallad harakiri (mindre dramatiskt tolkat och i detta sammanhang politiskt självmord). Hur ska de göra och vart ska de ta vägen?

Förnyelse eller ej av socialdemokratin tror jag inte leder till några större framgångar. Däremot är det både modigt och galet av den som ger sig på efterträdarrollen av Mona Sahlin.  Socialdemokratin kommer inte att försvinna från svensk politik, men däremot kommer den att landa på nya och betydligt lägre nivåer. Samtidigt, utan att vara elak, verkar vi, Moderater, ha accepterats och blivit ett definitivt val vad gäller Sveriges nya arbetarparti.SvD, Aftonbladet, Expressen, Dn, Moderaterna störst, Politometern: Se vilka som bloggar om saken, ,


Kommentarer


Kommentera inlägget här: