Mina Tre Kronor

Sagan om den knivskarpa yxan

Kategori: Allmänt

Det var en gång en smed som tillverkade yxor. Verksamheten var oerhört framgångsrik då denna smed i tidigt skede hade tagit stora marknadsandelar och yxan var välkänt och en mycket invand produkt.

Sakta men säkert började människor titta åt andra håll. Levnadsstandarden blev bättre och miljömedvetenheten började öka. Smeden, han fortsatte tillverka sina yxor för ännu var förändringen i försäljningen inte så pass stor att något behövde förändras. Men så en kall vinter, när han förväntade sälja som mest, tappade han väldigt stora marknadsandelar och kvickt försökte han förändra sig.

Han tänkte på att yxorna behövde bli skarpare, så han började slipa dem mer. Åren gick och yxorna slipades med en dåres envishet. Det gick så långt att skaften inte längre passade de nya välslipade yxorna. Smeden började därmed titta på nya och hållbara skaft.

Trots att både huvudet och skaftet nu hade genomgått en totalförändring kvarstod problemet och försäljningen fortsatte minska. Vad smeden missade var, just det som i allt snabbare takt förändrades, nämligen marknaden. Luftvärmepumpar, bergvärmepumpar och vindenergi var högst eftertraktade och vedeldningen blev därmed en mindre komplement mest sedd som en mysfaktor. En och annan fritidsboendeägare frågade efter yxorna i valet mellan en sådan eller en vedklyv.


/Deshira Flankör

Här läser du inga sagor: SvD, Aftonbladet, Expressen, Dn, , Politometern, SvD,


Kommentarer


Kommentera inlägget här: