Mina Tre Kronor

Tack till alla Värmdöbor

Kategori: Allmänt

 

Omräkningen och personvalsräkningen är färdig. Dock har mandatfördelningen ännu inte skett. Det är glädjande att vi på fyra år har ökat från 8001 röster till 8868. Det är ett förtroende som vi ska förvalta omsorgsfullt. 

Jag vill även rikta ett personligt och varmt tack till alla de som kryssat mig.

Se upp, för här kommer en naiv tanke av mig!

Kategori: Allmänt

”Aldrig någonsin, aldrig någonstans” Känner ni igen det? Det är Mona Sahlin som gång på gång innan och efter valet har uttalat i samband med ett eventuellt samarbete med ett parti som har en tvivelaktig människosyn. Upp till bevis Mona! Upp till bevis om den solidariska och empatiska syn som socialdemokratin ideologiskt står för. Det borde inte vara särskilt svårt när ni dessutom enligt demokratins rätta bemärkelse är besegrade av en borgerlig röstmajoritet. Fortsätt att vara med i Sveriges historia lika betydelsefullt som vid början av 1900-talet.Ett bättre tillfälle att skriva storslagen historia kan knappast komma på väldigt länge.


Jag må vara naiv, men ett initiativtagande av Sahlin till systemändring av mandatfördelningen skulle ge henne enorm ära och respekt. Visst innebär detta sämre förhandlingsläge i beslutsfattandet för socialdemokraterna, men sanningen är att idag befinner socialdemokraterna sig närmare mitten och Alliansen än Vänsterpartiet. Det vet alla, det har alla hört, alla reformer som först förespråkats för att sedan tas tillbaka, vårdval Stockholm, Rut -avdraget osv.. En förnyelse av socialdemokraterna som för övrigt verkar efterlysas ligger inom räckhåll. Stå på er för den mittensocialdemokrati som ni tidigare var på väg mot. Förblindas inte av den ringa skillnaden mellan er och oss inom Alliansen för det hör till utvecklingen. Vare sig man vill eller ej är vi på väg mot ett paradigm där ledaren får större roll än ideologin. Vi är på väg mot ett sunt system som också innebär att samtliga drar åt sig öronen och besvarar opinionen. Ett system som lämnat konservatismen och trångsyntheten och sätter den enskilda medborgaren i centrum. Det är och borde ses som ett gott betyg till samhället också för den öppna och toleranta ställning vi intagit gentemot varandra. Istället för att lägga för mycket fokus på att hitta ytterliga skillnader, låt ideologierna bestå med de knappa olikheter. Tala hellre för konkreta förslag och ett sätt att föra god ledarskap och ansvar för landet!

SvD, Aftonbladet, Kaoset kan ge omval, Dn,Expressen, Svt, Röstkaos,


Ett stabilt Sverige sökes!

Kategori: Allmänt

 

När till och med media behöver uppmana till att glädjas, ja då är spänningen laddad.  2010 års allmäna val är den bästa Moderaterna har gjort någonsin och ändå känner man sig lite smått besviken. Jag försöker tänka positivt genom att tänka ut olika sämre scenarion, rödgrön valseger med SD som vågmästare, SD ännu större, rödgrön majoritet, mandatökning för V osv… Alternativ nummer två som skulle kunna vara den sannolikhetsmässigt närmaste är ingen vidare kul tanke.  Rödgröna som bjuder in Centern som vägrar ”regera med kommunister”. Rödgröna som bjuder in Folkpartiet och striderna raddar upp sig en efter annan mellan Jan Björklund och Lars Ohly och där det hela skulle likna en frontalkrock. Å man tänker igen, visst ska man glädjas! Glädjas åt att samme man som undersökning efter undersökning har visat haft svenska folkets förtroende. Samme man som tillsammans med Allianspartierna tagit oss igenom den värsta finanskrisen på länge.

Å man undrar igen, hur gick egentligen valet? SD-väljarnas ökning i Stockholm berättigar till viss självkritik, men det kan lika gärna tolkas som missnöjesröster. Det något mindre tappet i Stockholmsregionen tror jag beror mycket på taktikröstning. Det är trots allt storstadsbor som är rörligare och kanske mindre begränsade av indoktrinerade ideal.

Miljöpartiet som också ökat blåser gärna upp sig och bidrar till att sråkrören tycks få tunnelseende. Trots att jag säkerligen klassificeras som amatör i politiken, förstår jag så pass mycket att lösningarna måste stå närmare än kompromisslösa förhandlingar. Eller så är det precis det jag är, amatör, som inte förstår bättre än att det är ett löjligt spel av Mp i syfte att förhandla till sig ministerposter däribland vice statsministerposten. Det återstår att se!

Demonstrationerna mot SD sprider sig på alla håll, spekulationerna hänger också med. Ett främlingsfientligt parti som tycks uppleva ketchupeffekten vad gäller uppmärksamheten. Med det kommer förhoppningsvis också en annan ketchupeffekt, nämligen den röriga och klibbiga som man helst undviker få på kläderna. Det vackra i det hela är just avståndstagandet från alla håll som visar vilket varmt nordeuropeiskt land vi lever i. Ett land med öppna och toleranta värderingar.

val.se visar att siffrorna förändras hela tiden och omräkningen fortsätter. Mitt hopp vilar på onsdagsräkningen som inbegriper utlandsrösterna och som också inger optimism. Sista ordet är därmed ännu inte sagt!

Dn, SvD, Aftonbladet, Dn,Inte helt som man tänkt sig

Kategori: Allmänt

Igår kväll mötte vi sanningens ögonblick. Trots att tankarna går på högvarv så känner jag mig tom både i uttryck och mening. Valet 2010 blottade en annan sida av Sverige. Vår, Moderaternas, valresultat visar tydligt på att Sverige är öppen för en attitydförändring vad gäller arbetslinjen. Delvis på grund av Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs förnyelse av Moderaterna, men också av det välutförda arbete som gjorts av Alliansen har svenska folket uppfattat vår ambitiösa, driftiga men samtidigt humana hållning. Dessvärre har vi misslyckats en del med förmedlingen av de krafttag som gjorts för främjandet av integrationen. Det kan eventuellt bero på att fyra år är relativt kort tid för att reformernas fulla effekt ska verka samt att budskapet ska nå ut.

Reflektionerna över årets val kan göras betydligt längre särskilt med tanke på de mindre partierna i Alliansen, Miljöpartiet (Wetterstrands) förhållningssätt till den rödgröna förlusten samt SD’s entré i riksdagen men jag ber om att få återkomma då nattsömnen blev väldigt kort.

Dn, Expressen, Aftonbladet,