Mina Tre Kronor

Tomterna med begänsat värde

Kategori: Allmänt

Henrik Paulsen, C, skriver i Nvp.se om tomträttsavgälderna på Sandhamn. Hur kan Henrik hänvisa till människors privata liv som julklappsutdelningar och dessutom göra sig lustig på detta sätt?

De höjda tomträttsavgifterna debatterades livligt den 23 november. Det kallades för kommunens och skattebetalarnas mark. Det pratades om taxeringsvärde och marknadsvärde som om dessa tomträtter skulle kunna säljas på öppna marknaden vilken dag som helst. Att det finns byggnadsfastigheter på dessa som ägs och bekostats av fastighetsägarna nämndes sällan. Att marken inte går att sälja utan husen som står på dem och tvärtom, var det aldrig någon som sa något om. För vem eller vilka har då dessa tomträtter ett värde än ägarna till byggnadsfastigheterna?

En av fastigheterna som finns med i fullmäktigehandlingarna, byggnad på tomträtt, har köpts för ca ett år sedan för tre miljoner kr trots att budgivningen nådde upp till fem. Därefter pressades priset ned på fastigheten med hela 2 miljoner just pga tomträttens ovissa framtid. Tomträtten som byggnaden står på ”bedöms” ha en så pass hög marktaxeringsvärde att även om den tomträtten får köpas fri till 50% av taxerings”värdet” innebär det en totalomkostnad, dvs. byggnad plus mark, just i detta fall på över fyra miljoner. Är det ett fynd? I alla fall inte i mina mått.  

Det är respektlöst att som utomstående tala om någons knog och slit som förtjänst.  För att inte tala om att skärgårdsborna precis som Gustavsbergsbor, som vid ett annat tillfälle fått just denna 50% prissänkning på motsvarande tomträtter, också omfattas av likabehandlingsprincipen.

Läs mer på: Nvp, Kommunfullmäktige handlingar s. 55, ,


Share |

Kommentarer

 • Kenneth Ehrnstedt säger:

  58 000 i bruttoarrende motsvarar med dagens ränta på 4% ganska exakt vad ett tvåmiljonerslån kostar netto. Vad är konstigt med det?

  Att köparen kan räkna?  Du skriver "Att marken inte går att sälja utan husen som står på dem och tvärtom, var det aldrig någon som sa något om. ", du var ju på KF själv, vad sa du? Vågar du ta in kommentaren den här gången tro?

  2011-12-13 | 19:44:08
 • Deshira säger:

  Hej Kenneth,  Alltid trevligt med besök här! Jag förstod först inte vad du menade med din sista mening men gick tillbaka och letade efter dina kommentarer. Alldeles riktigt fanns det ett Jag hade missat. Kommentarer blir osynliga på blogg.se om man inte gör ngt åt dem inom 2-3 dagar och du hade kommenterat en månad efter mitt inlägg. I och med att Jag ej bloggat på länge hade Jag missat den. Jag återkommer m svar på den liksom denna senaste.  Skriver fr min telefon på bussen till Kf. Jag återkommer som sagt!  Hälsningar/Deshira

  2011-12-14 | 17:07:16
 • Deshira säger:

  Hej igen Kenneth,  Lite sent, men här kommer mitt svar.  När du lånar för en fastighet som du äger, har du dels en värdestegring då varken mark eller annat ägs av någon annan samt att du försäkrar dig om att alla förbättringar du gör och alla räntor du betalar på fastigheten är för din egen skull. Jag tycker att det är ok att människor förbättrar sitt boende och tänker värdeökning för sin egen skull. Jag tycker att det räcker med att människor betalar skatt för att göra rätt för sig vad gäller samhällsmässigt ansvar och lojalitet. Att marken fortsättningsvis ägs av kommunen förstår jag inte längre syftet med, då det finns idag bostäder att hyra på ön som också möjliggör permanentboende för fler. Det skulle i så fall vara för att kommunen driver någon sort politik som inte är hemmahörande varken i denna tid eller plats. Marken går inte att sälja utan husen som står på dem och tvärtom vilket innebär att det taxerings”värde” man talar om är bara fiktiv. De enda som marken är värd för är ägarna till byggnadsfastigheterna!  Vidare hänvisar jag dig till den artikel som Lars-Erik och Peter skrev på nvp och som jag tycker beskriver rätt bra läget! http://www.nvp.se/NVP-Asikt/Debatt/Alla-ska-fa-frikopa-tomter-pa-lika-villkor/  Vad gäller mina tal i talarstolen på kommunfullmäktige, får jag nog fler tillfällen till att gå upp. Det var många som gick upp och talade, både opposition och majoritet, jag hörde vad alla sa och tyckte att alla gjorde klart för var de stod. Det borde ha räckt för att komma till beslut, därav min uteblivna anförande. Men jag hade fel och ärendet är ännu inte beslutad. För övrigt så anser jag att bloggandet är också ett sätt att vara med i debatten.  Ps. Vart tog du vägen? Gissa om jag tappade hakan när ärendet om ditt entledigande från alla uppdrag kom upp på dagordnignen. Du verkar ju ha ett enormt stor engagemang för politiken. Har du flyttat från kommunen?  Tack för besöket!

  Hälsningar, Deshira  2011-12-18 | 14:18:11
 • Kenneth Ehrnstedt säger:

  Hej igen,  Du har rätt i att "kommunen driver en politik som inte är hemmahörande i denna tid". Skälet till att Sandön där Sandhamn ligger behöver ha kommunalt ägd mark är att det inte ska bli ett reservat för bara de som har råd. Om kommunen byggde hyresbostäder i egen regi skulle jag inte ha något problem med att sälja till de boende, men nu gör inte kommunen det. Man bygger på Eknö hemmans mark, vilket Frej och Alversjö helt obegripligt bortser ifrån. Obegripligt, om deras avsikt inte är att försöka blanda bort korten vill säga....  Sänk höjningen till av arrendet/hyran till hälften och låt det bestå vid nuvarande lösning.  PS.Med 5 barn varav en tvååring och två med funktionsnedsättningar är min tid för kvällsaktiviteter som politik begränsade, det har gått halvhyggligt att lösa men nu får det bli en paus, i vart fall 2012. Har inte flyttat från kommunen och ja, engagemanget är stort och kommer att fortsätta vara så, vi ses.  Hälsningar

  Kenneth

  2011-12-19 | 11:26:59
 • Deshira säger:

  Fel skrivet av mig, det gäller att skriva det man tänker.  kommunen SKULLE driva en politik som inte är hemmahörande i denna tid.  Och ja, tomträttsavgälder är inte självklara i vår tid.  tack!

  2011-12-19 | 12:56:24

Kommentera inlägget här: