Mina Tre Kronor

En tanke åt världens alla håll och kanter

Kategori: Allmänt

Läget tycks ännu inte bli bättre i Japan. Följderna av tsunamin inger en stark känsla av obehag världen över. Man tänker på alla människor vars tillvaro plötsligt kraschat och man föreställer sig känslan av totalt kaos och förvirring. Personligen kan jag relatera till en sådan känsla även om i dessa mått framstår min erfarenhet som minimal. Jag tänker tillbaka på den något pessimistiska intervjun som Dr Doom gav till Svd:s journalister och som presenterades häromdagen.

Dr Doom som några år innan finanskrisen förutsåg en bostadsbubbla i USA befarar än en gång en dyster framtid i ekonomiska termer. Hans förutsägning grundar sig även på läget i mellanöstern och oljemarknaden i världen. Läs hela artikeln här! Länk!

Det man själv undrar är vad vi egentligen gör med den värld som vi lever på och som vi tydligen är långt ifrån kapabla att kontrollera. Man tänker på de många naturprogram man sett på TV, kvarlevor och fossiler som har studerats och alla teorier om de olika varelsernas utrotning. Man tror sig vara väl förberedd på mycket i och med den tekniskt välutvecklad tillvaro vi har skapat. Men de senaste naturkatastroferna, en efter annan slår oss på fingrarna. Som icke kärnkraftsmotståndare börjar jag undra om vi gräver våra egna gravar genom dessa. Å andra sidan oljan som också kontrollerar världen och makten, ger oss också anledning att inte sova allt för tryggt. Miljöfrågorna tycks ha tagit fart på senare tid och forskningen och ambitionerna till alternativa energikällor har tagit en rasande takt. För att även denna gång och som alltid hämta någon lärdom och gott av det mesta vill jag gärna tro att Japans läge ska bidra till en tankeställare. En tankeställare som förhoppningsvis gör att alla andra problem framstår som små flugor.

Tillvaron har blivit större och världen har blivit mindre. Cyberkommunikationen har gjort att vi får insyn i alla världens håll och kanter och intoleransen av orättvisa bekämpas från alla håll. Det hela inger stor känsla av hopp om en bred förståelse för varandra men också respekt för den planet vi lever på. Med tanke på den snabba teknikutveckling som det skett bara på de senaste 20-30 åren motiverar det trots allt till förväntningar om en framtid oberoende vare sig av olja eller kärnkraft.

Min närmaste förhoppning är om ett snart slut på det Japanska kaotiska läget och med uppmaningen om att inte glömma bort de drabbade önskar jag att den som kan, tar kontakt med hjälporganisationer för en medmänsklig handling, men också med uppmaningen om att se upp för de gamaktiga blufforganisationer.

Länkar: Dn om ny explosionsrisk, Dr Doom om Japan, SvD rapporterar minut för minut, Aftonbladet,Japanska regeringen befarar härdsmälta,

Bloggar: Carl Bildt, Kent Persson, Lotta Olsson, Thomas Böhlmark , Elias Granqvist,Kommentarer


Kommentera inlägget här: