Mina Tre Kronor

Låg nivå på den politiska debatten i vår kommun

Kategori: Allmänt

I flera fall under de senaste månaderna, kanske till och med åren har Värmdö som kommun kritiserats på en sådan låg nivå att våra medborgare kommer så småningom till att drabbas. NVP återger i en artikel i veckans nummer politikernas narr av Värmdö genom att likna det med det krisdrabbade Grekland. Liknelsen började och pågick i allt för lång tid under senaste budgetfullmäktige, där ledamöter en efter annan försökte bräcka varandra i Greklandtemat, vilket är nästan pinsamt att avslöja för våra medborgare. Den enda likheten vår kommun kan ha till det krisdrabbade landet är omgivningen av vatten. För övrigt är Värmdö en välfärdskommun där fokus läggs på skola, social och äldreomsorg, miljö och där skatterna är bland länets högsta samt medborgarna bland de trognaste när det gäller att ta ansvar.

Oppositioner och kritik från olika håll ska vara till syfte att förbättra, granska och komma med alternativa förslag och inte förlöjliga och ironisera. I allt för lång tid har kommunfullmäktigemöten innehållit en allt för hög dos av sandlådedebatter och värmdöborna förtjänar bättre än så! Värmdöborna förtjänar engagerade förtroendevalda som driver konstruktiv politik som går ut på kamper i vem som tillgodoser medborgarnas behov bättre och inte pajkastningsdebatter.  

Efter satsningar på skolan, utbyggnader av VA, cykelvägar med anslutning till Nacka och Vaxholm, utredningar huruvida vi kan köpa vindkraftverk på annan ort samt proaktivt arbete för en ökad soliditet fanns det utrymme inom budgetramen även för en skattesänkning med 15 öre. Nu när vi har börjat få flyt på redovisning av plusresultat kommer vi att sikta in oss på en ökad soliditet för kommunen. Med en skattesänkning som den beslutade, vill vi visa våra kommuninvånare att vi har ambitioner även för en större lönsamhet för hushållen och förhoppningsvis locka fler som har möjligheten att bosätta sig och skiva sig i kommunen. Om jag inte minns helt fel skrev (S) i en artikel i nvp nummer 39 år 2009 om ett förslag i att sänka skatten med 10 öre. Tajmingen var under brinnande finanskris och i artikeln nämns den engångs- statliga konjunkturstödet på 28 miljoner.

När jag gick in i politiken för bara några få år sedan, fick jag ofta frågan hur jag skulle orka. Detta med samma fördomsfullhet som vi ofta benämner för ”politikerförakt”. Mitt svar i dessa fall var att jag var ute efter att påverka politiken och inte låta denna ”sorts” politik, om den förekom, påverka mig. Jag efterlyser därmed saklig politik och större respekt till oss med ett helhjärtat och genuint engagemang samt våra medborgare som är högst bidragande till vår goda välfärd och fungerande samhälle.

 

Läs artikeln här: NVP,

Kommentarer

 • Kenneth Ehrnstedt säger:

  Intressant höjd du själv bidrar till genom att tycka och kalla debatter om hyresbostäder, boende för funktionsnedsatta, bussar till munkmora, ohemult höjda markarrenden, en socialtjänst som inte klarar sitt uppdrag, slöseri med skattepengar på en abnorm administration med mera för sandlådedebatter!? Härlig syn på politik, väljare, medborgare och välfärd du representerar i och med ditt påstående. Vidare så säger du dig vilja påverka politiken, jag antar att det betyder i något forum där du inte behöver stå för det genom att debattera eftersom du fram till senaste KF inte sagt ett ljud, någonsin. Och inte ens då gjorde det i någon av de viktiga frågor du själv tar upp eller de jag tar upp. Börja med att titta på ditt eget bidrag innan du sätter dig till doms över de som verkligen försöker påverka.

  2011-11-03 | 10:12:35
 • Deshira säger:

  Hej Kenneth,  Även detta svar kommer sent, men du hade själv lagt in kommentaren en månad efter mitt inlägg. Jag tycker det är roligt att debattera sakfrågor och håller gärna en värdig nivå på debatterna. Det är på detta sätt man kan utvecklas och förbättras, dvs. genom meningsutbyte. "Det är när man lyssnar som man lär sig något"  Det du säger i din kommentar är inte sant!

  Jag tycker att alla sakliga debatter är nödvändiga, alla meningsmotståndare bör kamma till tals men när politiken går över till komiska liknelser tycker jag att det förlorar all seriositet och värdighet. Jag anar att vilken vanlig medborgare som helst som skulle råka komma in i fullmäktigesalen vid sådana tillfällen skulle rycka på ögonbrynen.  Jag bidrar till debatten när jag känner att det behövs och/eller att ingen säger det som är viktigast.  Du skriver” Och inte ens då gjorde det i någon av de viktiga frågor du själv tar upp eller de jag tar upp.”  För mig är integrationen viktig, synd att du inte håller med!

  2011-12-18 | 14:40:28

Kommentera inlägget här: