Mina Tre Kronor

Invandringen- Den svenska modellen sen urminnes tider

Kategori:

Ett felsteg, ett kontroversiellt uttalande eller bara en enkel väg ut. Det är vad som tycks behövas ibland för att totalt ändra riktning på debatten. Helt plötsligt dyker forskningsrapporter upp som säger något annat, bevis för att någon fått om bakfoten. Dock inte vem som helst. Det ska vara makten och det ska vara de styrande för att media och samhällskritiker ska säga annat.

Som medborgare ställer man sig då frågan, hur står det egentligen till?

Jag pratar om migrationsministerns uttalande om asylinvandringen, där han gör det absolut allra mänskligast, first way out. Förnyelsen måste dock pågå på samma konstruktiva sätt som den gjort tidigare. Jag pratar inte om att Sverige ska vara ensamma i Europa med att ”öppna gränser”. Jag pratar om en kraftfull positiv inriktning för vikten av ett humant Sverige. Om man inte vågar stå för skärptare krav om försörjningsplan för anhörighetsinvandring eller varför inte total översyn av systemet, ska man inte bara blunda och problematisera källan. Förnyelse innebär utveckling och utveckling innebär tidsanpassning.

Jag pratar också om dagens debattartikel ” Sociala problem vanligast i orter med få invandrare”. En artikel som upplyser om förhållandet utanförskap och invandrare, byggd på analyserande rapporter. Slutsatsen är att tidigare myter kring sambandet sociala problem och invandratäta plaster inte riktigt stämmer. Stefan Fölster i egenskap av Chef för Reforminstitutet står för artikeln och lyfter bland annat fram flera invandrarfattiga orter med höga arbetslöshetssiffror bland ungdomar, hög andel av kommuninvånare med betalningsanmärkningar samt hög arbetslöshet bland vuxna. Bland de bästa orterna finns kommuner med högre andel invandrare än genomsnittet respektive de sämsta orterna har lägre andel invandrare än genomsnittet.

Man frågar sig om det inte har varit tillräckligt många tillfällen för att lyfta fram dessa fakta tidigare? Vem bär skulden för denna negativa spiral där vi som viljelösa redskap agerat på kommando och gått på den ena myten efter den andra. Är det Stefan Fölster som inte tidigare skrivit denna artikel eller är det medierna som ser löpnumren rulla ut, matandes de som älskar att hitta syndabockar och slå ifrån sig, de som ofta har som favoritfras ”det var bättre förr”.  Det har gått så långt att man ofta tycks tro att folk väljer att lämna sina hem och slita sina rötter för ett försörjningsstöd.

Jag brukar ofta säga det i andra sammanhang, att det är få som trotsar förväntningarna. Människan beter sig efter de förväntningar som ställs på den. Tänk om någon kunde lyfta fram dynamiken i invandrarnas förmåga att skapa sina jobb genom bland annat starta företag, skulle fler smittas av detta och ta efter. Att desorientera fokus bara för att något är svårt är en undanflykt. Det är brist på mod att ompröva dagens sanning samt brist på mod att tänka och prova nytt.

Slutsats, om det är Tobias Billströms senaste uttalande om asylinvandring som förlöste denna nya och positiva debatt om invandrarnas icke samband till landets sociala problem, hoppas jag att fler ledande politiker gör detsamma. Ty, folket gör politiker och inte tvärtom.