Mina Tre Kronor

6 Juni - Eftertankens dag

Kategori: Allm�nt

Visst saknar gemeneman en specifik händelse att minnas en dag som denna. Betydelsen av 6:te juni har ändrats från tid till annan, från valet till kung av Gustav Vasa 1523 till symboliseringen av Sverige som demokratiskt land genom antagandet av regeringsformen 1809 och sedan som svenska flaggans dag från och med 1916 för att slutligen heta Sveriges nationaldag sedan år 1983.

Vi har inga offer att hedra och ingen specifik kamp att fira. Men just därför är denna dag ännu viktigare och ännu större än alla andra dagar. Den står för precis det land som Sverige är. Ett land som utgörs av dagliga framsteg i demokratisträvan, acceptans och jämställdhet. Ett land som låter barn liksom gamling komma till tals, svart liksom vit, infödd som inflyttade, ett land som inte räds kvinnans inflytande utan värderar kunskap och framsteg oavsett kön och oavsett var den kommer ifrån. Ett land som hittat på nya begrepp som ”hen” bara för att ingen ska känna sig utanför. Ett land som gjort just detta så självklart att vi tar det för givet. Vi sneglar med förundran och ibland beundran på andra länder och deras självständighetsdagar och i avsaknad av en sådan, glömmer vi bort vad det är vi ska fira. Länge i människans historia har ideologier kommit till som förespråkat fred och jämlikhet. Oftast på specifika villkor. Villkor som inneburit att friheten inte gällt alla. Ofta har den uteslutit delar av befolkningen på grund av ras, religion, etnicitet, kön eller helt enkelt driftighet. De har förespråkat samma språk, samma religion, samma färg till och med bestämd mängd rikedom och pengar. Budskapet har varit, bli likadan eller utebli. Det vi istället har i Sverige idag är precis vad jämlikhet går ut på. Möjligheter på dina villkor oavsett var du är, vem du är eller var du kommer ifrån. Det är idag vi ska dyrka detta land och de värderingar som finns här. Det är en dag som denna som bör vara tid för eftertanke, är vi vad vi vill vara?

Idag vänner, ska vi hålla fanan högt för detta land där alla räknas in och alla behövs. Ty, vår självständighetsdag har inte varit ännu, utan fortsätter vara alla dagar, året om. Självständiga i eget tänkande och tyckande och självständiga med egna ambitioner och mål.  

Deshira Flankör

 

 

 

 


Vad är ert budskap – SD-väljare i Värmdö?

Kategori: Allm�nt

 

EU-valet sände oroande budskap över hela Europa. Stödet till  främlingsfientliga partier ökade, inte bara i länder som Frankrike, med  etablerade främlingsfientliga partier, utan även i Sverige och i vårt  kära Värmdö.    

Om främlingsfientligheten hos oss riktar sig mot Husbykravallerna eller de rumänska tiggarna vet jag inte. Faktum är att jag inte vet vad man är emot. Jag vägrar tro att Värmdöborna skulle rikta främlingsfientlighet mot busschaufförerna som dagligen kör oss fram och tillbaka till stan, jag vägrar tro att det handlar om kassörskan på Willys, Ica eller Lidl, jag vägrar tro att det handlar om farmaceuten, läkaren på vårdcentralen eller vårdbiträdet på äldreboendet. För det kan väl inte vara möjligt att vi av ren missunnsamhet blir så självdestruktiva att vi till och med sågar av den gren vi sitter på?


Många yrken som ofta inte är populära bland svenskfödda bemannas av utlandsfödda. Frågan är: Vad är det främlingsfientliga budskapet egentligen? Det måste bara vara något annat man menar med sin SD-röst.


Värmdö är lyckligtvis skonat från den omfattning av sociala utmaningar som finns på andra håll, även om vi också har våra utmaningar. Dock behöver vi inte ett ytterlighetsparti. Vi moderater står öppna och redo för olika åsikter och tankar, vi utgår i våra diskussioner från vår grundvärdering om alla människors lika värde. Låt inte missnöje grundat på hörsägen och grumliga åsikter styra vårt samhälle!


Det är med en utsträckt hand och välmenande krav och förväntningar som vi kan bidra till en gynnsam utveckling i vårt fantastiska land. Det är en sådan hand som bidragit till min och min familjs framgångsrika historia här, vilket också har gett Sverige två extra personal inom vården, en byggingenjör, en systemvetare och mig, försäljningschef och politiker. Med andra ord, vi fyller upp där det fattas och kompletterar där det är konkurrens.


Något jag alltid har fascinerats av i Sverige är folkets empatiska förmåga. Jag brukar tänka att förståelse för andra har man bäst när man själv fått uppleva samma sak. Trots landets långa fredliga historia, trots den sedan länge höga levnadsstandarden är svenska folket bland de första att utföra humana handlingar vid naturkatastrofer och dylikt. För mig är det svenska kärnvärden! Vi ska fortsätta kämpa mot främlingsfientlighet och vår utgångspunkt ska vara alla människor lika värde.

Deshira Flankör, M