Mina Tre Kronor

förälder vs ledare

Kategori: Allm�nt

Är jag min ”bästa tänkbara medarbetare”? Det är en fråga som varje chef med personalansvar borde ställa sig. Den där som springer den berömda extra milen. Den lojale, arbetsmyran och problemlösaren. Den som står stadigt i medvind men allra mest i motvind.

Jag tänker på några rader jag läste nyligen ur en bok som sa ”det är otänkbart att vara pessimistisk när människor är beroende av en för att känna optimism”. Många ledare som också är föräldrar skulle kunna skriva under detta när det gäller föräldraskapet. Jag tänker då på motgångar som skulle kunna tänkas komma upp för en förälder som exempelvis dålig ekonomi, när ena barnet blir sjuk eller annan större motgång. Motgångar där familjens trygghet hänger på och byggs av förälderns styrka att kunna hantera detta med målfokuserat tro på välgång. 

Av någon anledning tycks detsamma inte vara lika självklart på jobbet. Inte sällan blir vi hopplösa gnällspikar istället för den hjälten som en gång tog sig an uppdraget och med övertygelsen om att kunna leda. Hjälten som förväntas fylla upp där det fattas och komplettera där det behövs. Det är trots allt i motvind som ledarskapskvalitéerna kommer fram.

Share |