Gustavsberg 200 år – en politisk kalasvecka

På sin 200 års dag blev Gustavsberg porslinsfabrik ett rike. En vecka som redan på måndagen inleddes med firandet av vår 200-åriga Gustavsbergs porslinsfabrik är på väg att gå mot sitt slut. På exakt 200-årsdagen döptes fabriken dessutom om till något så fyndigt och vackert som Porslinsriket!

Firandet ägde rum med H.K.H. Kronprinsessan Victoria som hedersgäst – en vacker tillställning anordnad av Gustavsbergs Porslinsfabrik, Värmdö kommun, Gustavsbergs porslinsmuseum, Villeroy & Boch Gustavsberg och under ledning av Porslinsfabrikens styrelseordförande LG Nilsson.


Porslinsfabriken i alla dess former, byggnaden liksom tillverkningen, har kommit att betyda mycket för mig, och därför var denna dag särskilt glädjande. Det var nämligen under förra mandatperioden som framtiden för det som fabriken är idag började ta form.

Byggnaden, som omfattar 13 700 kvm och länge varit i akut behov av renovering, har varit en stor ekonomisk utmaning sedan den köptes 2011 av kommunen. Den tidigare utformningen av lokalen hämmade effektiviteten i porslinstillverkningen. Detta fick ett slut i samband med att vi sålde byggnaden mars 2021, vilket möjliggjorde att professionella fastighetsförvaltare kunde äga och påbörja renoveringen. Detta med undantag för de ytor som vi/kommunen valde att hyra tillbaka och renovera till kulturhus.

Tillverkningen har, som sagt, också stått inför stora utmaningar gällande effektivitet och ekonomisk hållbarhet. Bolaget gick efter många och långa ansträngningar i konkurs år 2019 och ett nytt bolag startades med nya investerare, som också blev fabrikens räddning. Tillsammans med nya, ändamålsenliga lokaler och en mer ändamålsenlig yta kunde fabriken få förutsättningar för en nystart, nu fira sina 200 år och förhoppningsvis är på väg i ett nytt århundrade av utveckling och avtryck.

Men det viktigaste av allt under denna omvandling har varit fabrikens nya vd, Oscar Juhlin, som visat ett hjärtligt och genuint engagemang för den fortsatta tillverkningen. Historien blir än mer levande av att han dessutom är son till Siv Juhlin, som en gång i tiden också räddade fabriken från avveckling (år 1994).

Personligen har dessa utmaningar orsakat många sömnlösa nätter, dels på grund av ett eventuellt beslut att investera hundratals miljoner på ombyggnationen, samtidigt som jag fått insikt i att tidigare liknande projekt i landet ofta närmat sig miljardutgifter. Dels på grund av det kanske än mer betungande i att ett nästan 200-årigt kulturellt värde höll på att gå förlorat. Likt tidigare politiska ledare i Värmdö kommun gjorde vi, det vill säga M, KD, C, L, MP, vad vi kunde, inom lagens ramar, för att undvika ett sådant scenario.

Att stå där i de nya, fräscha lokalerna i kulturhuset, skåla för 200-åringen och sedan än en gång gå igenom visningen av varje moment i porslinstillverkningen var inte bara en ära, utan ett sannt nöje och njutning.

Värt att nämna är också Gustavsbergs Scenstudio, som under hela veckan har firat 200-åringen med en lokal revy under namnet ”Jubileumskalaset – Ett sjuhelsikes kalas”. Även jag såg föreställningen, som gestaltade både dagsaktuella och historiska händelser. Självklart fanns politisk satir med som en del av revyn och mitt namn nämndes fler gånger än jag var beredd på, något jag skrattade gott åt. Hos mig personligen som haft många ofrivilliga flyttar inom Europa och Sverige väckte detta inte bara ett gott skratt, utan också en oväntad och varm känsla av tillhörighet, något jag verkligen inte var beredd på.

Veckan tog inte slut där utan idag, söndagen den 6 april har jag tillbringat med mina kära politiska kollegor lokalt. Idag samlades vi på Ingarö församlingsgård och hade en halvdagskonferens med många fina diskussioner om Värmdö och för värmdöborna. De många nya medlemmarna kommer inte bara med ett utifrån perspektiv utan riktigt kloka synpunkter och lösningar som kommer att bli bra för värmdöborna.

Tack för denna gång!

Varma hälsningar, Deshira

Här gratuleras fabriken av kronprinsessan Victoria | Mitt i